TZD Genel Başkanı Yetkin:

"2014'te hayvancılık kendini toparladı, ithalat önemini yitirdi. Bosna'dan dayanışma amaçlı yapılan et ithalatı ile hayvancılığı güçlendirme amacıyla yapılan besilik dana ithalatı dışında önemli bir ithalat yapılmadı"

TZD Genel Başkanı Yetkin:
TZD Genel Başkanı Yetkin:
GİRİŞ 29.11.2014 10:32 GÜNCELLEME 29.11.2014 10:32

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl hayvancılığın kendini toparladığını ve ithalatın önemini yitirdiğini belirtti.

Yetkin, yaptığı açıklamada, hayvancılıkta yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Geçen yıl hayvancılığa verilen desteğin artması ve tarımsal kredi hacminin büyümesine bağlı olarak hayvan sayısı ve et üretiminde artış gözlendiğini ifade eden Yetkin, büyükbaş hayvan sayısının da bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artarak 14,5 milyona ulaştığını anımsattı.

Yetkin, 2014'ün dokuz ayında büyükbaş hayvan sayısının 15 milyona yükseldiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2014'te hayvancılık kendini toparladı, ithalat önemini yitirdi. Bosna'dan dayanışma amaçlı yapılan et ithalatı ile hayvancılığı güçlendirme amacıyla yapılan besilik dana ithalatı dışında önemli bir ithalat yapılmadı. Besilik dana ithalatında ithalat izninin yalnızca besicilere verilmesi, ithalatın besicilerin elindeki hayvanların yüzde 40'ı ile sınırlanması ve gümrük vergisinin yüzde 15 olarak belirlenmesi, mevcut koşullarda üreticiyi de tüketiciyi de rahatlatacak bir önlem oldu."

Türkiye 2011'de 6,2 milyon dolarlık, 2012'de 8,1 milyon dolarlık, 2013'te 13,5 milyon dolarlık canlı hayvan ihracatı yapıldığını belirten Yetkin, bu yılın 9 ayında Türkiye'nin toplam canlı hayvan ihracatının 20 milyon doları geçtiğine ve böylece son 5 yılın en yüksek rakamlarına ulaşıldığına dikkati çekti.

Yetkin, canlı hayvan ihraç edilen ülke sayısı 26'ya ulaştığını, bu ülkelerin başında sırasıyla Suriye, Türkmenistan ve Gürcistan geldiğini ifade etti.

İbrahim Yetkin, Türkiye'nin ithal ettiği saanen türü keçilerin de Türkiye koşullarında ıslah edilerek ilk kez bu yıl ihraç edilmeye başlandığını kaydetti.

KAYNAK: AA