"Turquality Özel Ödülü" Vestel'in oldu

"Design Turkey 2014-Endüstriyel Tasarım Ödülleri" sahiplerini buldu.

"Turquality Özel Ödülü" Vestel'in oldu
"Turquality Özel Ödülü" Vestel'in oldu
GİRİŞ 28.11.2014 22:24 GÜNCELLEME 28.11.2014 22:24

quot;Design Turkey 2014 Endüstriyel Tasarım Ödülleri" sahiplerini buldu. Bu yıl ilk kez verilen "Turquality Özel Ödülü"ne Vestel layık görülürken, ilk kez uluslararası arenaya açılan organizasyonda 65 ürün "İyi Tasarım Ödülü" aldı. Kavramsal Tasarım Ödülü'nü ise çaydanlık tasarımı ile Hakan Gürsu aldı.

Türkiye’nin inovasyon ve markalaşmada en büyük ödül organizasyonu olan “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” Ekonomi Bakanlığı himayesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) işbirliğiyle bu yıl dördüncü kez düzenlendi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ETMK Başkanı Ayberk Yağız'ın katılımıyla düzenlenen etkinlikte, bu yıl ilk kez verilen Turquality Özel Ödülü'ne Vestel layık görüldü. Vestel, beyaz eşya ve elektronik eşya kategorisinde 5 İyi Tasarım Ödülü alması nedeniyle gecenin en fazla ödülünün de sahibi oldu.

Bu yıl ilk kez ilk kez uluslararası arenaya açılan ve toplamda 410 başvuru alan organizasyonda 65 ürün "İyi Tasarım Ödülü" alırken, "Kavramsal Tasarım Ödülü"nü ev cihazları ve kişisel bakım ürünleri kategorisinde çaydanlık tasarımı ile Hakan Gürsu aldı. Kavramsal Tasarım Ödülü alan Hakan Gürsu’nun Doğu’daki çay kültüründen ilham alarak tasarladığı Steam çalışması, alt ve üst haznesiyle çay hazırlama ritüelini yansıtan ocak üstü çaydanlık niteliği taşıyor.

Etkinlikte paylaşılan bilgilere göre, bu yıl ilk kez kavramsal tasarım ödülleri uluslararası başvuruya açılırken, ilk kez Japon Tasarım Enstitüsü ile işbirliği yapıldı. 1 Ocak 2012 - 30 Ağustos 2014 arası üretilen ve piyasada satışa sunulan ürünlerim değerlendirildiği yarışmada 13 kategoride 351 ürün ve 54 kavramsal tasarım olmak üzere 405 başvuru değerlendirmeye alındı.

Kavramsal tasarımda 9 yabancı başvuru yapıldığı projede 2'si yedek toplam 37 yerli-yabancı uzman tasarımcıdan oluşan jüri değerlendirmede bulundu. Ayrıca yarışmada ödül tasarımlar, Japonya’da da sergilenecek.

"Türkiye'nin geleceğini de tasarlayacaklar"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Büyükekşi, hedeflerinin Türkiye’nin tasarım ve inovasyonda markalaşmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Etkinliğin küresel kimlik kazanmasının ve ödül alan tasarımların Japonya’da sergilenecek olmasının, markalaşmasına da katkı sağlayacağına değinen Büyükekşi, “Design Turkey ile Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak üretimleri yapma fikrini yaygınlaştıracağız. Cesaretlerinden dolayı katılımcı tüm firmalara ve tasarımcılara teşekkür ederim. İyi tasarımlarıyla aynı zamanda Türkiye’nin geleceğini de tasarlayacaklar" dedi.

Konuşmasında TİM olarak 3 yıldır düzenledikleri İnovasyon Haftası’na değinen Büyükekşi, İzmir, Ankara ve Gaziantep’te 18 bin kişinin katıldığı etkinliğin 4-5-6 Aralık’ta İstanbul'da finalini gerçekleştireceklerini söyledi.

Konferansa uluslararası ünlü mucitlerin katılacağı bilgisini veren Büyükekşi, konuklar arasında yer alan MIT Medya Laboratuvarı kurucusu teknoloji kahini Nicholas Negroponte’ye göre "30 yıl içinde bir hap yutulacağını ve istenilen yabancı dilin konuşulabileceğini" söyledi.

Büyükekşi, "Şu an için pek inandırıcı gelmiyor ama zamanında bize inandırıcı gelmeyen pek çok teknolojik gelişmeler de gerçek oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

ETMK Başkanı Ayberk Yağız da bu yıl ilk kez kavramsal tasarım alanında uluslararası başvuruya açılan organizasyonun dünyadaki diğer etkinliklerden farklı olduğu belirterek, “Design Turkey ticari beklenti taşımaması ve sponsor kabul etmemesi nedeniyle diğerlerinden ayrışıyor. Saygın bir ödül olması yolunda Ekonomi Bakanlığı, TİM ve ETMK olarak eşgüdüm başarısı gösterdik" diye konuştu.

KAYNAK: AA