30. İSEDAK Toplantısı

Kalkınma Bakanı Yılmaz: "İslam Konferansı Teşkilatı Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC) yürürlüğe girmesi gerçekleşmiştir. Bunun 30. İSEDAK'a denk gelmesi de çok önemli"

30. İSEDAK Toplantısı
30. İSEDAK Toplantısı
GİRİŞ 27.11.2014 17:24 GÜNCELLEME 27.11.2014 17:24

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İslam Konferansı Teşkilatı Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC) yürürlüğe girmesinin gerçekleştiğini belirterek, "Hepinizi tebrik ediyorum. Bunun 30. İSEDAK'a denk gelmesi de çok önemli. Bu önemli gelişmeye kararlarımızda yer vereceğiz" dedi.

30. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen "İİT üyesi ülkelerde turizm sektörünün geliştirilmesinde kamu özel iş birliklerinin rolü" konulu panelin oturum başkanlığını yapan Yılmaz, kamu özel ortaklıklarının turizm sektöründe finansal açığın kapatılması için önemli bir araç olduğunu kaydetti.

Yılmaz, İSEDAK stratejisinin yeni bir yol ve son derece iyi tanımlanmış uygulama mekanizması belirlemiş olmasından memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bunun iki önemli uygulama aracı var. Bunlardan biri çalışma grupları, diğeri ise proje finansman mekanizmasıdır. Strateji ile birlikte İSEDAK, üyeler tarafından yürütülen bir platforma dönüşmüştür. Çalışma grupları üye devletlerin her birinin iş birliği alanı içerisinde çok daha iyi iş birlikleri gerçekleştirilmesi adına doğrudan üye ülke uzmanlarının aktif bir katılımını öngörmektedir. Çalışma grupları yılda iki kere 6 iş planı çerçevesinde bir araya gelmektedir ve bunlardan biri turizmdir. Bu toplantılarda karşılıklı anlayış, politikaların anlatılması ve kavranması yönünde önemli adımlar atılmaktadır."

Yılmaz, üye devletlerin bu çalışma grubu toplantılarına katılımlarını görmekten mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Kardeş ülkelerimize sesleniyorum; eğer hala çalışma gruplarına kaydolmadıysanız lütfen biran önce kayıt olun, aktif ve düzenli katılımcı olarak toplantıların birer parçası olun" diye konuştu. Üye devlet uzmanlarının bu çalışma grubu toplantılarına aktif katılımını tavsiye eden Yılmaz, ancak bu şekilde iş birliği için ortaya çıkan özgün fırsatın değerlendirilebileceğine dikkati çekti.

Yılmaz, üye devletlerin İSEDAK proje finansman mekanizmasını daha verimli kullanmasını istediğini, bu mekanizma altında çok taraflı iş birliği projelerinin üye devletler arasında finanse edildiğini aktardı. İSEDAK'ın kardeş ülkeleri bir araya getirme görevini üstlendiğini belirten Yılmaz, "Ortak mirasımız, kardeşliğimiz ve dayanışmamız etrafında bir araya gelmekteyiz. İş birliği çabalarımızın, kaynaklarımızın ve insan sermayemizin daha iyi kullanılması sayesinde güçleneceğini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Yılmaz, yeni strateji ve misyonuyla İSEDAK'ın bilgi, tecrübe ve ortak bir dil oluşturulması adına önemli bir amaca hizmet ettiğini anlatarak, bu anlayışla ekonomik ve sosyal anlamda karşılaşılan güçlüklere çözüm bulunabileceğinin altını çizdi. Turizm sektörünün ekonomik kalkınmaya, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde istihdamın oluşturulmasına katkı sağlayan sektörlerden biri olduğunu söyleyen Yılmaz, "Ekonomik ve bütçesel sıkıntılar nedeniyle hükümetler sıklıkla turizm altyapısının yenilenmesi konusunda başarılı olamayabilmektedir. Özel sermayenin kamu sermaye kaynaklarıyla birlikte bu sorunların çözülmesi adına bir araya gelmesi çok önemli. Özellikle altyapı yatırımları ve insan sermayesi için de kapasite geliştirme yönünde yapılan ortaklıkların önemli olduğunu düşünüyoruz" görüşünü paylaştı.

"TPS-OIC'in yürürlüğe girmesi gerçekleşmiştir"

İSEDAK'a katılan Kuveyt Delegasyonu Başkanı Sami el Sakabi'nin, Kuveyt'in, İslam Konferansı Teşkilatı Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC) onay sürecini tamamladığını ve İİT Genel Sekreterliği'nin bilgilendirileceğini söylemesi üzerine ise Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

"TPS-OIC ve Tercihli Tarife Düzenlemesi Protokolü'nün (PRETAS) imza ve onay sürecinin bitmesiyle ilgili yaptığı duyuruyu memnuniyetle karşılıyorum. TPS-OIC'in yürürlüğe girmesi artık gerçekleşmiştir. Hepinizi tebrik ediyorum. Bunun 30. İSEDAK'a denk gelmesi de çok önemli. Bu önemli gelişmeye kararlarımızda yer vereceğiz. Tüm ülkeler mutabıksa sekretaryadan gerekli ilavelerin yapılmasını rica ediyorum. Hepinize teşekkür ediyorum."

KAYNAK: AA