15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı

TUSAŞ Helikopter Grubu İş Geliştirme Direktörü Sunar Oktay, helikopter sanayisinde montajdan Türkiye'nin kendi tasarımlarını üretinceye kadar geçen sürenin 30 yıl olduğunu söyledi.

15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı
15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı
GİRİŞ 27.11.2014 16:48 GÜNCELLEME 27.11.2014 16:48

Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu 15. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Uluslararası Fuarı kapsamında düzenlenen High Tech Port by MÜSİAD Fuarı'ndaki CEO Forum toplantılarında, "Stratejik Ürünler ve Türkiye'nin Geleceği" başlıklı bir panel düzenlendi.

Panelde konuşan Oktay, stratejik helikopter üretimi ile ilgili bilgi verdi.

Yazılımın savunma için önemli bir bileşen olduğunu anlatan Oktay, bir proje hayata geçerken hangi aşamaları katettiğini anlattı.

Helikopter sanayisinde montajdan Türkiye'nin kendi tasarımlarını üretinceye kadar geçen sürenin 30 yıl olduğunu aktaran Oktay, özgün ürünlerin üretiminin ise 5-10 yılda gerçekleştiğini dile getirdi.

Kale Grubu Şirketleri Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay ise Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi.

Tuzla'da bulunan Ar-Ge merkezlerinde uçak motorunun 5 bin metrede davranış hareketlerini inceledikleri bilgisini veren Okyay, bunu yaparken de havayı sıfırın altında 50 derece soğuttuklarını, aynı anda da saniyede 10 kilogram hava bastıklarını anlattı. Bunun son derece zor gerçekleşen bir olay olduğunu vurgulayan Okyay, söz konusu tesisin, kullanmak isteyen tüm kuruluşlara açık olduğunu ifade etti.

Okyay, Türkiye'nin ilk jet motorunu geliştirmeye çalıştıklarının da altını çizdi.

"Türkiye tarihinde ilk defa yüzde 93 yerli katkı ile hazırlanan insansız hava sistemi aracı ürettik"

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, 10 yıl önce çalışma hayatına girdiklerinde amaçlarının elektronik güdüm kontrolü ile ilgili yazılım ve güdüm sistemi geliştirmek olduğunu söyledi.

2004 yılında ilk milli otopilot sistemini geliştirdikleri bilgisini veren Bayraktar, bu sistem geliştirilirken çok küçük bir kurum olduklarını ve "Bunu Kemal Sunal mı yaptı?" gibi şakalara bile maruz kaldıklarını, ama bir yarışmada prototip gövde ile birinci olduklarını dile getirdi.

Döner kanatlı helikopter projesi ile 2007'de TSK'nın envanterine girdiklerini anlatan Bayraktar, 200'ünün şu anda jandarma tarafından kullanıldığını ifade etti.

Türkiye tarihinde ilk defa yüzde 93 yerli katkı ile hazırlanan insansız hava sistemi aracını kendilerinin geliştirdiklerini bildiren Bayraktar, geliştirdikleri bir uçağın ise piste indiği anda belirli bir süreden sonra kendini frenleyebildiğini söyledi.

Meteksan Genel Müdürü Selim Murat Erciyes de 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında savunma sanayisine katkı yapmaları gerektiğini anladıklarını, bundan 40 yıl sonra Türkiye'de 23 savunma sanayi şirketi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin artık insansız hava araçları, görüntülü istihbarat uydusu, tanksavar ve denizaltı üretebilir durumda olduğunu vurgulayan Erciyes, Türkiye'nin dost ve müttefik saydığı ülkelerin başına da 1974 olayının bir benzerinin gelebileceğini, o ülkelere savunma sanayi ürünlerini Batı Avrupa yerine Türkiye'den alabileceklerini dile getirdi.

KAYNAK: AA