Türkiye-Lüksemburg JETCO 2. Dönem Toplantısı ve İş Forumu

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Türkiye'nin AB ile vize sorunu yok, AB'nin Türkiye ile vize sorunu var"

Türkiye-Lüksemburg JETCO 2. Dönem Toplantısı ve İş Forumu
Türkiye-Lüksemburg JETCO 2. Dönem Toplantısı ve İş Forumu
GİRİŞ 27.11.2014 15:03 GÜNCELLEME 27.11.2014 15:03

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2015'in ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenecek Lüksemburg'da Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider'dan vize muafiyeti ve AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması'na Türkiye'nin de dahil edilmesi konusunda destek sözü aldı.

Türkiye-Lüksemburg Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) 2. Dönem Toplantısı ve İş Forumu, Zeybekci ve Schneider'ın da katılımıyla gerçekleştirildi.

Zeybekci, ortak basın toplantısında ve İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Lüksemburg'un sahip olmadığı her şeye Türkiye sahip, Türkiye'nin sahip olmadığı birçok şeye Lüksemburg sahip" diyerek iki ülkenin ekonomik iş birliği potansiyeline dikkati çekti. Türkiye'nin AB katılım sürecine, vize muafiyeti beklentisine ve Gümrük Biliği kaynaklı sorunların çözümüne verdiği güçlü destek nedeniyle Lüksemburg hükümetine teşekkür eden Zeybekci, 2015'in ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak bu ülkeden beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Zeybekci, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin neredeyse kendi yaşıyla eşit olduğunu belirterek, "Herhalde dünya tarihinde en uzun süre bir kulübe üye olmakta ısrar eden bir ülkeyiz. Türkiye'nin AB'ye tam üye olması önemli. Bizim için çok daha önemli olan; tam üyelik sürecini tamamlamak. Tüm standartlarda AB ile aynı seviyeye gelmiş, bütün standartları tutturmuş bir ülke olma sürecini tam üyelikten daha önemli buluyoruz. AB bizi böyle görürse daha kolay anlaşırız" diye konuştu.

Zeybekci, Fransa ve Avusturya'nın Türkiye'nin üyeliğini referanduma götürme planlarının hukuka aykırı olduğunu ve Türkiye'nin zamanı geldiğinde AB'ye katılıp katılmamayı referanduma sunacağını kaydetti. Vize muafiyeti konusunda Schneider'ın desteğine teşekkür eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin AB ile vize sorunu yoktur. AB'nin Türkiye ile bir vize problemi var. Biz, AB üyesi tüm ülkelerin vatandaşlarına Türkiye'ye kimlik kartlarıyla girip çıkmalarının kapısını açmışız. Sınırlamaları koyan AB. Geri Kabul Anlaşması'nı imzaladığımız için vize probleminin önünde herhangi bir engel kalmadığına inanıyoruz.

Dost dediğimiz, müttefik olduğumuz, birçok alanda stratejik ortaklık ilişkisi içinde bulunduğumuz, Gümrük Birliği içinde olduğumuz bu iki dost arasında vize engeli olmasını medeni, çağdaş bulmuyorum."

"Burada bir risk var, tehlike var. Dostlarımızı uyarıyoruz"

Zeybekci, AB ve ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması'na Türkiye'nin otomatikman dahil edilmesi ya da ABD ve Türkiye'nin eş zamanlı benzer bir anlaşma imzalaması gerektiğini de vurguladı. Aksi halde ABD, AB üzerinden Türkiye'ye gümrüksüz mal ve hizmet ihraç edebilirken, Türkiye Amerikan pazarına aynı şartlarda erişemeyeceği için bunun sürdürülebilir olmadığını aktaran Zeybekci, "Burada bir risk var, tehlike var. Dostlarımızı uyarıyoruz" dedi.

Zeybekci, AB ile anlaşma imzalayan üçüncü ülkeler Türkiye pazarına otomatik erişim sağlarken, Türk tarafının bu haktan faydalanamamasının kabul edilebilir ve normal olmadığının altını çizerek, "Türkiye otomatik olarak bu anlaşma imzalandığında içinde değilse veya eş zamanlı anlaşma imzalayamazsa Gümrük Birliği bizim için sürdürülemez hale gelebilir. Devasa Amerikan sanayisi ve hizmetleri Türkiye'ye tek taraflı girme hakkı kazanıyor. Lüksemburg olarak, AB olarak siz bunu kabul eder misiniz?" şeklinde konuştu.

Zeybekci, bu durumda Gümrük Birliği'ni askıya almak durumunda kalacaklarına dikkati çekti. Bunun ilk tercihleri olmadığını ve sağduyunun öne çıkarak bu soruna hızla çözüm bulunacağına inandıklarını söyleyen Zeybekci, AB-ABD TTIP Anlaşması'nın sonuçlandırılması beklenen dönemde, bu konuda Türkiye'yi çok iyi anlayan Lüksemburg'un AB Dönem Başkanlığı koltuğunda oturmasını bir şans olarak gördüklerini de dile getirdi.

"Türkiye kamu borçları ve bankalarının sermaye yeterlilik oranında 28 AB üyesinin 25'inden daha iyi"

Zeybekci, küresel ekonomik krizden bu yana Avrupa Birliği'nde 4,4 milyon kişi işini kaybederken, aynı dönemde Türkiye'de 7 milyon yeni istihdam sağlandığına işaret etti. Türkiye'nin kamu borçları ve bankalarının sermaye yeterlilik oranında 28 AB üyesinin 25'inden daha iyi olduğunu anlatan Zeybekci, "Bütçe açığı birçok Avrupa ülkesinden daha iyi. Cari açıkla ilgili problemini hallediyor. İnşallah bu sene cari açık yüzde 5,2 düzeyinde gerçekleşecek ve önümüzdeki sene yüzde 5'in altına çekilecek. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için sürdürülebilir bir noktadır" görüşünü paylaştı.

Zeybekci, Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 70'inin AB'den geldiğini aktardı. Lüksemburg'un, 2002-2014 Eylül döneminde 7 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımıyla Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülkeler arasında 7. sırada bulunduğunu anımsatan Zeybekci, dünyanın en büyük fonlarına ev sahipliği yapan bir ülke için potansiyelin çok daha yüksek olduğunu, bu rakamların Lükseburg'a pek yakışmadığını ifade etti.

Zeybekci, "Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında özel isteği olan firmalar varsa ben ilgileniyorum. Tekstil ve konfeksiyondan geliyorum, kişiye özel ceket dikmesini iyi bilirim" yorumunu yaptı.

Başbakan Yardımcısı Schneider

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider da Türkiye'yi "ikinci evi" olarak tanımladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin potansiyelin uzağında kaldığını ve çok kısa sürede bu anlamda önemli gelişmeler beklediğini belirten Schneider, şubat ayında Ankara'yı ziyaret edeceğini açıkladı.

Schneider, çifte vergilendirmenin önlenmesi ve bazı ekonomik iş birliği konularında mevcut sorunların aşılması umudunu dile getirdi. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine ve vize muafiyeti beklentisine tam destek taahhüdünde bulunan Schneider, 2015'in ikinci yarısındaki Lüksemburg'un AB Dönem Başkanlığı sırasında bu konularda ilerleme sağlanması için ellerindeki bütün imkanları kullanacaklarını söyledi.

Schineider, vize muafiyeti konusunun Lüksemburg Dönem Başkanlığı'nda çözülebileceğini kaydederek, Türkiye'nin AB-ABD Serbest Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'yla ilgili endişelerini bütünüyle anladığını da sözlerine ekledi.

İkili bir görüşme gerçekleştiren Zeybekci ve Schneider, JETCO Toplantısının ardından turizm dahil birçok alanda yakın iş birliğini öngören protokoller imzaladı.

Zeybekci, Türkiye'de yatırım yapan Lüksemburglu iş adamlarıyla da bir araya geldi.

KAYNAK: AA