Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı

HAVELSAN Genel Müdürü Yamaç: - "Her bir verinin, şahsi veriler de dahil olmak üzere her yerde gezindiğini görüyoruz. Siber dünya böyle bir şey"

Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı
Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı
GİRİŞ 27.11.2014 14:57 GÜNCELLEME 27.11.2014 14:57

HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç, "Gelinen noktada, artık bütün veriler kayıt altına alınmaya başlandı. Her bir verinin, şahsi veriler de dahil olmak üzere her yerde gezdiğini görüyoruz. Siber dünya böyle bir şey..." dedi.

"Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı", Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), ODTÜ Teknokent Savuma Sanayii Kümelenmesi ve savunma sanayi dergisi Defence Turkey işbirliğiyle Ankara Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.

Veri güvenliğinin ele alındığı konferansa, bilgi teknolojileri ve savunma sanayisi alanlarında faaliyet gösteren çok sayıda firma yetkilileri ile akademisyenler katıldı.

HAVELSAN Genel Müdürü Yamaç, burada yaptığı konuşmada, teknolojinin hızla geliştiğine dikkati çekerek, "Geldiğimiz noktada, alışverişten ulaşıma, enerjiden tarıma artık her şey 'akıllı' olmaya başladı. Hayatın her alanına teknoloji girmeye başladı. Adeta, vazgeçilmez oldu" diye konuştu.

Sanal dünyadaki gelişmelerin, sanal tehditleri de ortaya çıkardığına işaret eden Yamaç, "Her verimiz kıymetli. Gelinen noktada, artık bütün veriler kayıt altına alınmaya başlandı. Her bir verinin, şahsi veriler ve insanların mahremiyetleri de dahil olmak üzere her yerde gezdiğini görüyoruz. Siber dünya böyle bir şey... Kimse ne olduğunun farkında dahi değil. Farkında olmanın tek bir yolu var; Yapılan sistemler açık olacak. Hepsi şeffaf olduğu halde konu çözülüyor" ifadesini kullandı.

Teknolojinin kullanımının artmasıyla ülkelerin güvenliğinin de tehdit altına girmeye başladığını belirten Yamaç, şunları kaydetti:

"Bu konuda güvenilir firma olmak büyük önem kazanıyor. Süreçleriyle, yazılımıyla, donanımıyla hatta bakım ve idame hizmetleriyle konu bütüncül olarak ele alınmadığı sürece asla çözüm olmayacak. Yapılabilecek tek şey, güvenilir firmalarla çalışmak. Çok şükür biz dünyada 'en güvenilir firma' olmayla övünüyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu güvenirliğimizi koruyacağız."

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Bayız da siber güvenlik alanındaki birimlerini daha da büyüttüklerini ifade etti.

ASELSAN olarak siber güvenlik alanında uzun süreden beri faaliyet gösterdiklerini belirten Bayız, "Her türlü işbirliğine hazırız. Amacımız, yurt içi ve yurt dışındaki kurumlara en doğru ve en güvenilir çözümleri sunabilmek" dedi.

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar da bilgi teknoloji alanında önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çekerek, bu alanda çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Acar, teknolojik gelişmelerle birlikte sanal tehditlerin de arttığına işaret ederek, "Siber güvenlik konusunda endişe duyuyoruz" dedi.

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanı Arif Ergin de siber güvenlik alanındaki en önemli faktörün "insan" olduğunu ifade ederek, "İnsan kaynaklarını nasıl kullanacağımız konusunda bir ayrım yapmalıyız. Farklı kuvvetlerin itici güçleri belirlenmeli ve birlikte yönetilmelidir" dedi.

"Geleceğin savaşları başladı"

NATO Müşterek Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi Analisti Kenneth Geers de bilgi teknolojilerinin büyük bir hızla geliştiğini dile getirdi.

İnternet ortamının güvenlik açısından bazı tehditler barındırdığına dikkati çeken Geers, "Bugün herkesin elinde bilgisayarlar var ve bunların hepsi bir ağ içinde. O nedenle, 'hacker'lar bu ağ yapısı üzerinden tüm bilgisayarlara girebiliyor" diye konuştu. Geers, "Geleceğin savaşları şu anda başladı. Krizin başlamasına kadar beklerseniz, her şey için çok geç olacak" dedi.

Programda, ayrıca 'Siber stratejiler ve doktrin" adlı panel gerçekleştirildi. İki gün sürecek etkinliğin yarınki programında, Türk ve uluslararası firmalar, siber güvenlik alanındaki işbirliği imkanlarını değerlendirecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL