15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı

MKEK Genel Müdürü Artunç: - "Milli Piyade Tüfeği'nin (MPT-76 uluslararası pazarda çok müşterisi var ama önceliğimiz TSK olacak. Ama bununla paralel olarak ihracata da imkan tanımak istiyoruz"

15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı
15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı
GİRİŞ 27.11.2014 14:31 GÜNCELLEME 27.11.2014 14:31

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İzzet Artunç, Milli Piyade Tüfeği'nin (MPT-76) uluslararası pazarda çok müşterisi olduğunu belirterek, önceliği Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) vererek ihracata da imkan tanımak istediklerini kaydetti.

Artunç, 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda düzenlenen "High Tech Port CEO Forum" kapsamında yaptığı "MKE Milli Piyade Tüfeği" başlıklı sunumda, MKEK'nin Ankara, Kırıkkale ve Çankırı illerine dağılmış 10 fabrika ve 2 işletme müdürlüğünde yaklaşık 6 bin personelle Türk savunma sanayisine hizmet ettiğini ve sektörün amiral gemisi konumunda bulunduğunu söyledi.

MKEK'nin mühimmat, silah, roketle patlayıcı maddeler ve kimyasallar olmak üzere 4 ana grupta bini aşkın çeşitte savunma sanayi ürünü üretme imkanına sahip olduğunu anlatan Artunç, bunun yanında konjonktürel gelişmeler sonucu gittikçe daha önem kazanan anayurt güvenliği konusunda da alt yüklenicilerle ürün yelpazesini genişlettiklerini dile getirdi.

Tecrübe, birikim ve insan gücüyle MKEK'nin bu alanda ihtiyaç sahibi ülkeler için bir referans noktası haline geldiğine işaret eden Artunç, kurumun bugün üçüncü ülkelerde anahtar teslim tesis kurma ve modernizasyon konularında devam eden sözleşmeleri ve müzakere aşamasında olan teklifleriyle, ürünlerinin yanı sıra bilgi ve birikiminden gelen farkını da ortaya koyarak, uluslararası savunma sanayi pazarındaki marka değerini artırdığını ifade etti.

Artunç, dünya devi olarak anılan pek çok savunma sanayi kuruluşunun MKEK ile stratejik işbirliği yapabilmek için girişimlerde bulunduğuna değinerek, elde ettikleri bu kazanımların sadece kurum için değil, tüm Türk savunma sanayisi adına çok değerli olduğunu vurguladı.

"MPT-76'nın uluslararası pazarda çok müşterisi var"

MKEK'nin, ürünlerinin tamamına yakınında milli kabiliyetleri kullanarak üretim yaptığına dikkati çeken Artunç, bugüne kadar 200'ü aşkın Ar-Ge projesini tamamladıklarını, sözleşmesi imzalanmış veya iş geliştirme aşamasında olan toplam 117 Ar-Ge projeleri bulunduğunu söyledi.

Bu ürünlerin bir örneği olan Milli Piyade Tüfeği'nin (MPT-76) Türk ordusunun yanı sıra aynı ihtiyacı duyan diğer dost ve müttefik ordu makamlarınca da ilgiyle karşılandığını belirten Artunç, "Katılım sağladığımız yurt içi ve yurt dışı fuarlardan aldığımız geri dönüşler, bize yalnızca Türkiye'de değil uluslararası alanda da referans ürünler arasında gösterilecek bir ürün yaratmış olmanın haklı gururunu yaşatmaktadır" dedi.

MPT-76'nın, tasarımında ve üretiminde tamamen milli imkan ve kabiliyetlerin kullanılması anlamında bir piyade tüfeği olarak Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu belirten Artunç, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) temel silah olarak 7.62 mm G3 Piyade Tüfeği kullanılıyor. TSK'nın askeri, coğrafi ve operasyonel kriterleri doğrultusunda G3 piyade tüfeklerinin yerini alacak ve temel silah olma misyonunu üstlenecek MPT-76 tasarlandı. MPT-76'da hassasiyet ve güvenilirlikle her ortamda çalışma ve az bakım ihtiyaçları optimum seviyede sentezlendi. MPT-76'nın özgün gaz-piston sistemi sayesinde sistem daha uzun sürede kirleniyor, bakım süresi kısalıyor, bakım aralıkları uzuyor ve tüfek her koşulda çalışıyor.

Askeri tüfeklerin hem seri imalat mantığına uygun parça değişebilirliğine sahip, hem de her türlü koşulda çalışabilecek yapıda olması beklenir. MPT-76, seri üretime hazır hale getirilmesinin yanında, aralarında dağılım, çamur, buzlanma gibi ağır testlerin olduğu olduğu 42 kriteri de başarıyla sağladı. MPT-76 7.62 mm kalibredeki muadil piyade tüfeklerine nazaran uzun namlu ömrü, hafifliği ve dağılımıyla ön plana çıkıyor."

İzzet Artunç, "Uzun yıllardır Mehmetçik kendi silahını bekliyor. Biz Mehmetçik'e bu silahı vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. İnşallah Mehmetçik'in elinde bu silah, vatanın bütünlüğünü koruma ve Türkiye'ye yönelik her türlü tehdit ve tehlikede büyük görevler icra edecek" ifadelerini kullandı.

Artunç, bir soru üzerine, "Türk cumhuriyetlerinden ilgi var; denemek istiyorlar. Geçen hafta gönderildi. Bunun dünyada büyük bir beklentisi var. Beklentiyi yaratan temel neden az bakım ihtiyacı, yüksek hassasiyet ve güvenilirlik. Bu silahın uluslararası pazarda çok müşterisi var ama önceliğimiz TSK olacak. Ama bununla birlikte ihracata da imkan tanımak istiyoruz. Türk cumhuriyetleri dışında da bekleyen çok ülke var" dedi.

MKEK Genel Müdürü Artunç, yakın dönemde TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) ile yurtiçinde ortak geliştirdikleri Nüfuz Edici Bomba'nın da kendi sınıfında, ardışık delici harp başlığı teknolojisine sahip, dünyanın önde gelen mühimmatlarından biri olduğunu söyledi.

Geçen sene Türk Hava Kuvvetleri'ne ilk 7 parti Nüfuz Edici Bomba'nın teslim edilip denendiğini aktaran, "Bu projeyi de TSK'ya vermekten büyük gurur duyuyoruz. Dünyada benzerlerine göre tonajı itibariyle bu performansta tek silahtır. TSK bu silahla büyük bir güç kazanmıştır" diye konuştu.

İzzet Artunç, MKE'nin kapısının savunma sanayinde üretim yapmak isteyen firmalara açık olduğunu ama zamanında, güvenli ve kaliteli üretimin vazgeçilmez şartları olduğunu da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA