Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği yayımlandı

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç 6 ay içinde görüşülüp karara bağlanacak

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği yayımlandı
Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği yayımlandı
GİRİŞ 27.11.2014 10:58 GÜNCELLEME 27.11.2014 10:58

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç 6 ay içinde görüşülüp karara bağlanacak. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla 6 ay daha uzatılabilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıkların çözümü amacıyla kurulan tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemlerini kapsar.

Bakanlık, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezleri ile bakanlıkça belirlenen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluşturacak.

Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda değeri 2 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyeti, büyükşehir statüsünde olan illerde 2 bin ile 3 bin lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyeti, büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 3 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyeti, büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 2 bin ile 3 bin lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyeti görevli olacak. Belirtilen parasal sınırların üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacak.

Görevli tüketici hakem heyetinin tespitinde başvuru tarihindeki parasal sınırlar dikkate alınacak.

Başkanlığı illerde il müdürü, ilçelerde ise kaymakam veya bunların görevlendireceği bir memur tarafından yürütülen tüketici hakem heyeti belediye başkanının konunun uzmanı belediye personeli arasından görevlendireceği bir üye, baronun, mensupları arasından görevlendireceği bir üye, satıcı veya sağlayıcının tacir olduğu uyuşmazlıklarda ticaret ve sanayi odasının ya da bunların ayrı ayrı örgütlendiği yerlerde ticaret odasının, satıcı veya sağlayıcının esnaf ve sanatkâr olduğu uyuşmazlıklarda, illerde esnaf ve sanatkarlar odaları birliğinin, ilçelerde ise en fazla üyeye sahip esnaf ve sanatkarlar odasının görevlendireceği bir üye, tüketici örgütlerinin kendi aralarından seçeceği bir üye olmak üzere başkan dahil beş üyeden oluşacak.

Başkan dışındaki üyelerin görev süresi üç yıl olacak.

Tüketici hakem heyetinde tüketici örgütlerini temsilen görev yapacak üye, tüketici örgütleri tarafından seçilecek.

Hakem heyetlerine başvuru

Uyuşmazlıklarla ilgili başvuru, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılacak. Tüketici aynı uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak birden çok tüketici hakem heyetine başvuramayacak.

Elektronik ortamda yapılan başvurular e-devlet kapısı üzerinden veya Tüketici Bilgi Sistemi ile yapılacak.

Tüketici hakem heyeti, uyuşmazlık konusuna ilişkin her türlü bilgi ve belgeyi taraflardan, ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan isteyebilecek.

Heyeti ayda 2'den az olmamak üzere ihtiyaç duyulduğunda başkanın çağrısı üzerine her zaman toplanabilecek. Tüketici hakem heyeti, başkan dahil en az 3 üyenin hazır bulunması ile toplanır ve toplantıya katılanların oy çokluğu ile karar verecek.

Tüketici hakem heyeti incelemeyi, raportör tarafından hazırlanan rapor ve ilgili belgelerin yer aldığı dosya üzerinden yapacak. Gerekli görmesi halinde tüketici hakem heyeti ayrıca tarafları ve bilirkişiyi dinleyecek.

Hakem heyeti kararları

Tüketici hakem heyeti kararları taraflar açısından bağlayıcı olacak. Kararlar yalnızca verildiği uyuşmazlık için hüküm ifade edecek.

Başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç 6 ay içinde görüşülüp karara bağlanacak. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla 6 ay daha uzatılabilecek.

Tarafların ivedi inceleme talebinde bulunması ve bu talebin başkan tarafından uygun görülmesi halinde başvuru, tüketici hakem heyetince öncelikle gündeme alınarak sonuçlandırılacak.

Tüketici hakem heyeti kararı, İcra ve İflas Kanunu'nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre uygulanacak.

Taraflar, kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebilecek. İtiraz, tüketici hakem heyeti kararının icrasını durdurmayacak. Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesin olacak.

Yönetmeliğin yayımlanmasıyla Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıca Tüketici Hakem Heyeti Raportörlüğü Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KAYNAK: AA