Serbest bölge ihracatlarının Türk Eximbank kredilerinden yararlandırılması

Serbest bölgelerde üretilerek başka bir ülkeye yapılan satışların taahhüt gerçekleştirme süresi ile ilgili sınırlama kaldırıldı

Serbest bölge ihracatlarının Türk Eximbank kredilerinden yararlandırılması
Serbest bölge ihracatlarının Türk Eximbank kredilerinden yararlandırılması
GİRİŞ 27.11.2014 10:11 GÜNCELLEME 27.11.2014 10:11

Serbest bölgelerde üretilerek başka bir ülkeye yapılan satışların taahhüt gerçekleştirme süreleri ile ilgili sınırlama kaldırıldı.

Ekonomi Bakanlığının "Serbest Bölgelerden Başka Bir Ülkeye Yapılan Satışların Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ'nin Kredi, Sigorta ve Garanti Hizmetlerinden Yararlandırılması Hakkında Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, başka ülkeye yapılan satışlar karşılığında serbest bölgelerde faaliyette bulunan kullanıcılardan üretim ruhsatı sahibi firmaların üretim, yatırım veya satış ve sevkıyat öncesine, alım-satım ruhsatı sahibi firmaların satış ve sevkıyat öncesine yönelik finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin vade dahil kredi koşulları ile satışların taahhüt gerçekleştirme süresi ve ek süreler Türk Eximbank tarafından belirlenecek.

Serbest bölgeden başka bir ülkeye taahhüt edilen satış gerçekleştirilmeden kredi riskinin kapatılması, taahhüdü ortadan kaldırmayacak. Kredinin vadeden önce veya erken ödenmesi halinde, taahhüt süresi içinde yapılan satış kredi taahhüdüne sayılacak.

Serbest bölgelerden başka bir ülkeye yapılan satışlara ilişkin taahhütler, Türk Eximbankın belirleyeceği usuller çerçevesinde, krediyi alan kullanıcı tarafından gerçekleştirilen kesin satışı tevsik eden ve ilgili banka tarafından talep edilen bilgi ve belgelere istinaden kapatılacak.

İlgili banka tarafından, kullandırılacak kredilere ilişkin taahhüt hesaplanırken (Türk Lirası ihracat kredileri hariç), anapara ile faiz, komisyon ve diğer masraflar da hesaplamaya dahil edilecek.

Deprem, sel, don, fırtına, kasırga ve benzeri tabii afetler ve yangın, yükümlü kullanıcının faaliyetinin kamu otoritelerince durdurulması, grev ve lokavt, Türkiye veya ithalatçı ülkede devletçe konulan yasaklar ile harp ve abluka hali, yükümlü kullanıcının iflası ya da konkordato ilan etmiş olması, şahıs firması kullanıcılarda firma sahibinin ölümü gibi durumlarda Türk Eximbank, kredi taahhüt süresinin (ek süre dahil) bitim tarihinden itibaren ilgili maddede belirlenen sürelere ilave olarak ek süre verebilecek.

Kullanıcıların mücbir sebep ve fevkalade hallerden yararlanabilmeleri için en geç kredi taahhüt süresinin sonunu takip eden 1 ay içerisinde ilgili bankaya başvurmaları gerekecek.

Bu arada yeni tebliğ ile 11 Nisan 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Serbest Bölgelerden Başka Bir Ülkeye Yapılan Satışların Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ'nin Kredi, Sigorta ve Garanti Hizmetlerinden Yararlandırılması Hakkında Tebliğ (İhracat:2009/5) yürürlükten kaldırılırken, bugünden önce kullanılan krediler yürürlükten kaldırılan tebliğ hükümlerine tabi olacak. Buna karşın henüz satış taahhüdü kapatılmamış olan kredilere yeni tebliğin lehe olan hükümleri uygulanabilecek.

KAYNAK: AA