Ekonomi Bakanı Zeybekci:

"Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu çözülecek. Yani Türkiye’de, prosese uğrayan ürünlerin ithalatından alınan KKDF’yi bir noktaya getirdik, uyum içindeyiz, çerçevesi de çizildi, en son yazımı da bitti, bunu çözeceğiz. Bu bizim asla kabul edilebilir bulmadığımız bir şey"

Ekonomi Bakanı Zeybekci:
Ekonomi Bakanı Zeybekci:
GİRİŞ 26.11.2014 20:42 GÜNCELLEME 26.11.2014 20:42

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) çözülecek. Yani Türkiye’de, prosese uğrayan ürünlerin ithalatından alınan KKDF’yi bir noktaya getirdik, uyum içindeyiz, çerçevesi de çizildi, en son yazımı da bitti, bunu çözeceğiz, bu bizim asla kabul edilebilir bulmadığımız bir şey" dedi.

Zeybekci, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin Kasım ayı toplantısında yaptığı konuşmada, dünyanın ekonomik haritalarının yeniden çizildiğini Türkiye'nin bu haritanın dışında kalamayacağını ifade etti.

Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri katılımcılarla paylaşan Bakan Zeybekci, dünyanın artık ekonomik ortaklık zeminine oturttuğu ilişkiler kurduğunu, bu zemine oturmayan hiçbir ilişkinin sürdürülebilir olmadığını söyledi.

İsmet İnönü’nün "Yeni bir dünya kurulur o dünyada Türkiye yerini alır" sözüne atıfta bulunan Zeybekci, artık Türkiye’nin bu yeni dünyayı kuran ülkelerden biri olması gerektiğine dikkati çekti.

Zeybekci, Türkiye’nin şimdiye dek bulunduğu noktaya fasonculukla geldiğini, 2023 hedeflerine ulaşmak için artık fasonculuktan kurtulmak gerektiğine vurgu yaptı.

"Bulunduğumuz kültür coğrafyasında tüketim alışkanlıklarını belirleyecek bir ülke varsa eğer o da Türkiye’dir, bu özellik sayesinde tüketim ağlarını kontrol edebilir, 2023 hedeflerimize ulaşabiliriz" diyen Zeybekci, Türkiye’nin yeniden çizilen ekonomik haritanın dışında kalmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Konuşmasında Gümrük Birliği anlaşmasına da değinen Zeybekci, Türkiye’nin bu konuda yaşadığı sıkıntılar ve uğradığı haksızlıklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zeybekci, AB’nin diğer ülkelerle imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmaları yüzünden Türkiye’nin zor durumda kaldığını, bu anlaşmalar sayesinde Türkiye’de dolaşımı gerçekleşen diğer ülke mallarına karşın, Türkiye’nin o ülkelerde aynı avantaja sahip olmadığına dikkati çekti.

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) eş zamanlı girmemesi durumunda Türkiye ekonomisinin zarar göreceğini ifade eden Zeybekci, bu kapsamda yaptıkları çalışmalar ve görüşmelerle ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Zeybekci, Ocak ayında Kore ile çok geniş kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasına geçileceğini belirterek, bu hafta gerçekleştirecekleri Moskova ziyaretine ilişkin şu bilgileri verdi:

"33 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizi kısa bir süre içinde 100 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Rusya’yı her anlamda fırsatlar ülkesi olarak görüyoruz. Rusya’yla şu an da çok farklı bir tempo içindeyiz. Yıllardan beri süregelen bir süreç var. Rusya’ya ihracatımızı, Rusya’daki yatırımlarımızı artıracağız. Rusya’ya yatırım yapan firmalarımız olmasını istiyoruz ve destekliyoruz. Rus Ekonomi Bakanı ile verdiğimiz karar doğrultusunda yıl sonuna kadar Rusya ile Türkiye arasındaki bütün engelleri kaldırmak gibi bir amacımız var. Şimdi gittiğimizde son noktaya getirmeye çalışacağız."

Konuşmasında son dönemde maden ocaklarında yaşanan kazalarda ölenlere rahmet dileyen Zeybekci, "Aklımızı kullanacağız bu kazaları engelleyeceğiz ama bazı şeylerden vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkenin bütün yeraltı kaynaklarını kullanacağız ama bunu aklımızı kullanarak, teknolojiyi kullanarak yapacağız" ifadesini kullandı.

Bakan Zeybekci konuşmasının sonunda İSO üyelerinin kendisine ilettiği sorunlardan olan organize sanayideki arsa fiyatları ve bina finansmanı ile ilgili çok ciddi bir çalışmalarının olduğunu aktararak bunu mutlaka formüle edeceklerini anlattı.

“Yani Bursa’daki organize sanayide metrekaresi 300-400 dolardan arsa alınır da bunun üzerine sanayi kurulur da o iş olur mu Allah aşkına? Uydu mu yapacağız orada?" yorumunda bulunan Zeybekci, bunun çaresinin bulunacağını ifade etti.

Zeybekci, "Şunu söyleyeyim: Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) çözülecek. Yani Türkiye’de, prosese uğrayan ürünlerin ithalatından alınan KKDF’yi bir noktaya getirdik, uyum içindeyiz, çerçevesi de çizildi, en son yazımı da bitti, bunu çözeceğiz. Bu bizim asla kabul edilebilir bulmadığımız bir şey" diye konuştu.

KAYNAK: AA