Borsa 4 ay sonra yeniden 84 bin puanın üzerinde

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, 4 ay aradan sonra 84 bin puanın üzerinde kapanış gerçekleştirdi.

Borsa 4 ay sonra yeniden 84 bin puanın üzerinde
Borsa 4 ay sonra yeniden 84 bin puanın üzerinde
GİRİŞ 26.11.2014 18:04 GÜNCELLEME 26.11.2014 18:04

BIST 100 endeksi, günü dünkü kapanışa göre 712,77 puan yükselişle 84.243,31 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da pay piyasaları ortalama yüzde 0,85 değer kazandı, toplam işlem hacmi 3,75 milyar lira oldu. Endeks, en son 25 Temmuz'da 84.218,02 puandan kapanış gerçekleştirmişti.

Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 2,24, holding endeksi ise yüzde 0,10 değer kazandı.

Hafta başından bu yana dar bantta seyrederek 82.500 puanın üzerinde tutunan ve güç toplayan endeks, kur ve faizdeki düşüşten destek bularak yeniden yükselişe geçti.

Analistler, ABD'de karışık gelen verilerin piyasada Fed'in faiz artırımı için acele etmeyeceği beklentisi oluşturduğunu belirterek, Avrupa ve Asya merkez bankalarının da desteğiyle gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahında artış olduğunu kaydediyor.

"Yıl sonu rallisi, genişlemeci politikalar ve düşük petrol fiyatları hikayesi BIST 100'ü 87 bine taşıyabilir"

AA muhabirine değerlendirmede bulunan Ziraat Yatırım Araştırma Departmanı Yönetmeni Harun Dereli, Asya ve Avrupa bölgesinden gelen genişlemeci para politikası açıklamalarından kaynaklanan iyimser hava ile petrol ve faizlerde yaşanan gerilemenin piyasalara destek olmaya devam ettiğini söyledi.

Yarın yapılacak OPEC toplantısında arzda bir kısıntıya gidilmeyeceği yönündeki beklentiler ile kısıntıya gidilse dahi etkili olmayacağı görüşleri sonrası brent petrol fiyatlarının 77 dolara kadar gerilediğini anımsatan Dereli, faiz cephesine bakıldığında da özellikle 10 yıllık gösterge faizdeki gerilemenin bankacılık hisselerine katalizör olduğunu belirtti.

Hafta başında banka hisseleri üzerinde satış baskısı olduğuna değinen Dereli, "Bu baskı bugün kalkarken, endeksin de 84 bin seviyesinin üzerine çıktığını izledik" dedi.

Geçen yıl mayıs ayında boşluk bırakarak düşüş gösteren BIST 100 endeksinin, söz konusu boşluğa denk gelen 84.500 - 85.000 bölgesine doğru gitmeye istekli olduğunu ifade eden Dereli, "Diğer taraftan, kısa vadeli olarak Fed'in erken faiz indirimi riskinin de azalması piyasaların en azından düşüşünü engelleyen bir diğer gelişme oldu. Söz konusu boşluğu kapattıktan sonra 'yıl sonu rallisi' olarak bilinen ABD kaynaklı yükselişler de endeksi 87 bin seviyesine taşıyacak gelişme olarak izlenebilir" ifadelerini kullandı.

Dereli, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda cuma günü ABD'de 'alışveriş günü'ndeki canlılık yıl sonu rallisine ışık tutabilir. Ayrıca internet kampanyalarının tüketicilerle buluştuğu pazartesi günü yapılacak alışverişin hacmi de önemli olacaktır. Eğer alışverişteki canlılık beklentileri karşılayabilirse, tüketicilerin düşen petrol fiyatlarını tasarruf yerine harcamaya yönlendirdiğinin belirtisi olabilir. Kısaca, teknik olarak momentumdaki güçsüz görüntü ve göstergelerin aşırı alım bölgesinde bulunması endekste geri çekilme ihtimaline işaret etmesine karşın, yıl sonu rallisi, genişlemeci politikalar ve düşük petrol fiyatları hikayesi BIST 100'ü 87 bine taşıyabilir."

KAYNAK: AA