15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı

Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "2014'te 2013'e göre cari açık yüzde 37,2 oranında azaldı. Cari açıktaki bu düşüşle, cari açığın GSYH'ye oranının bu yıl sonunda OVP hedeflerini de aşarak yüzde 5,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor"

15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı
15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı
GİRİŞ 26.11.2014 17:09 GÜNCELLEME 26.11.2014 17:09

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014'te 2013'e göre cari açığın yüzde 37,2 azaldığını belirterek, "Cari açıktaki bu düşüşle, cari açığın GSYH'ye oranının bu yıl sonunda orta vadeli program (OVP) hedeflerini de aşarak yüzde 5,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor" dedi.

Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla CNR Expo Fuar Merkezi'nde düzenlenen 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nın açılış töreni ve 18. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi'nin kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin geçirdiği dönüşüme değindi. Türkiye'nin dış ticaret hacmini 33 yılda 100 kata yakın artırmayı başardığını bildiren Zeybekci, ihracatın ise dün itibariyle 159 milyar dolara, hizmet gelirlerinin ise son 12 ayda ilk defa 50 milyar doların üzerine çıkarak, 50,1 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Yurt dışındaki müteahhitlik hizmetlerinin ise 290 milyar dolara tırmandığını anımsatan Zeybekci, Türkiye ekonomisinin son 12 yılda ortalama yüzde 5,1, son 19 çeyrekte ise ortalama yüzde 5,9 büyüdüğünü kaydetti.

Zeybekci, Türkiye'nin 2014'ün ilk yarısında yüzde 3,3 büyüyerek dikkatleri üzerine çektiğini dile getirerek, net ihracatın büyümeye katkısının ilk çeyrekte 2,6, ikinci çeyrekte 2,9 olduğunu, üçüncü çeyrekteki katkısının ise 2,2 olacağını belirtti.

Türkiye'nin gelir dağılımında adaleti de sağladığına işaret eden Zeybekci, "Türkiye vatandaşlarının geliri, 2002 yılında AB gelir ortalamasının yüzde 36 seviyesindeyken, şu anda yüzde 55'ine ulaşmıştır" dedi.

Bakan Zeybekci, 2014'te 2013'e göre cari açığın yüzde 37,2 azaldığını vurgulayarak, cari açıktaki bu düşüşle, cari açığın GSYH'ye oranının bu yıl sonunda OVP hedeflerini de aşarak yüzde 5,2 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.

Zeybekci, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelere tercihli ticaret sistemini bir an önce hayata geçirme çağrısında bulundu.

"KOSGEB aracılığı ile 186 işletmeye yaklaşık 1 milyon lira destek verdik"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise kalkınmayı sürdürmenin temel unsurunun büyüme olduğunu söyledi.

Üretimin olmadığı, üretim dışı faktörlerin daha egemen olduğu yöntemlerin nasıl duvara tosladığının 2008 krizinde görüldüğünü belirten Işık, Türkiye'nin bu krizi teğet geçerek atlattığını dile getirdi.

Işık, Hükumetin en önemli öncelik alanının sanayi olduğunu vurgulayarak, özellikle imalat sanayi dünyada bir dönem önemini kaybederken, Türkiye'nin inadına "imalat sanayi" dediğini ve bugün de bu konudaki iddiasını sürdürdüğünü kaydetti. Bakan Işık, Türkiye'deki üretimin lokomotifinin KOBİ'ler olduğunun altını çizdi.

Girişimci Bilgi Sistemi'ne de değinen Işık, işletmelerin ölçeğini büyüttükçe, teknoloji düzeyini yükselttikçe, ihracat ve tasarım yaptıkça karını da artırdığını ifade etti.

Fikri Işık, Bakanlık olarak Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığı ile 186 işletmeye yaklaşık 1 milyon lira destek verdiklerini aktararak, uzay sanayisi ve ileri teknolojilerde KOBİ'lerle iş birliği yapmak istediklerini bildirdi.

KAYNAK: AA