ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri yükseldi

ABD’de dayanıklı tüketim malı siparişleri ekim ayında yüzde 0,6 düşüş beklentisinin aksine yüzde 0,4 arttı

ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri yükseldi
ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri yükseldi
GİRİŞ 26.11.2014 16:15 GÜNCELLEME 26.11.2014 16:15

ABD’de dayanıklı tüketim malı siparişleri ekim ayında düşüş beklentilerinin aksine yüzde 0,4 yükseldi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, dayanıklı tüketim mallarına olan talep ekimde yüzde 0,4 artarak, 243,8 milyar dolara çıktı. Buna karşın, son iki aydır düşüş eğiliminde olan siparişlerin ekimde de yüzde 0,6 azalması bekleniyordu.

Düşüş beklentisinin aksine yüzde 0,4 yükselen dayanıklı tüketim malı siparişlerinde askeri uçak ve parçalarına yönelik siparişlerin yüzde 45,3 artması etkili oldu. Öte yandan, savunma hariç dayanıklı tüketim malı siparişleri yüzde 0,6 azaldı. Ayrıca, ulaşım hariç dayanıklı tüketim malı siparişleri de yüzde 0,9 gerileyerek, Aralık 2013'ten bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetti. Şirketlerin makine ve elektrikli ürün gibi işletme ekipmanı siparişleri de ekimde düşüş gösterdi.

Bu arada, eylül ayına ait dayanıklı tüketim malı siparişlerindeki düşüş yüzde 1,3'den, yüzde 0,9'a revize edildi. Ağustosta da yüzde 18,3 gerileyen siparişler, temmuzda ise yüzde 22,5 artarak, son 22 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.

Ekonomistler, dayanıklı tüketim malları siparişlerinin son aylarda izlediği istikrarsız grafiğin genel olarak ulaşım kaleminden kaynaklandığını belirtirken, kış döneminin talebi olumsuz etkilenebileceğine işaret ediyor.

Dayanıklı tüketim malı siparişleri yılın başından bu yana toplam yüzde 7,5 artış gösterdi.

KAYNAK: AA