Kanserojen ayakkabıların piyasaya sürülmesi

TASD Başkanı Çetin: - "İmha edilmesi gerekirken piyasaya sürülen kanserojen etkiye sahip 25 bin 510 çift ayakkabı, ithal ayakkabıya yönelik yüzde 30-50 aralığındaki ek verginin ne kadar doğru bir karar olduğunun ortaya çıkardı"

Kanserojen ayakkabıların piyasaya sürülmesi
Kanserojen ayakkabıların piyasaya sürülmesi
GİRİŞ 26.11.2014 12:37 GÜNCELLEME 26.11.2014 12:37

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, imha edilmesi gerekirken, piyasaya sürülen kanserojen etkiye sahip ayakkabı olayıyla, ithal ayakkabıya ek verginin ne kadar doğru bir karar olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Çetin, yazılı açıklamasında, imha edilmesi gerekirken, piyasaya sürülen kanserojen etkiye sahip 25 bin 510 çift ayakkabının ucuz ithalat sorununu bir kez daha gündeme taşıdığını kaydetti.

"Yaşadığımız bu olay, sektörümüze büyük darbe vuran ucuz ve kalitesiz ayakkabı ithalatına karşı çıkarılan ek verginin doğruluğunu net bir şekildi ortaya koydu. Türk halkı kanserojen ayakkabı giymeyi hak etmiyor" ifadelerini kullanan Çetin, son olayla birlikte, sağlıklı ve kaliteli üretim yapan yerli sanayicinin nefes almasını sağlayan ithal ayakkabıya yönelik yüzde 30-50 aralığındaki ek verginin ne kadar doğru bir karar olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.

Ek verginin zehirli, kanserojen ayakkabıların tamamının olmasa da büyük bir kısmının önüne geçeceğini belirten Çetin, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak 500 milyon çift üretim kapasitesiyle dünyanın 7., Avrupa’nın ise 1. ayakkabı üretim merkeziyiz. Buna karşın yılda sadece 320 milyon çift üretim gerçekleştirebiliyoruz. Bugüne kadar ucuz ayakkabı ithalatının ağır baskısı altındaydık. Sektörümüzün haklı taleplerine ses veren ekonomi yönetimimiz 10 Ağustos’tan geçerli olmak üzere ithal deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya ise yüzde 30 ek vergi koydu. Öte yandan ayakkabı ithalatının büyük kısmının yapıldığı Çin, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerden gelen kalitesiz ve sağlıksız ayakkabılar bundan sonrası için büyük oranda engellenmiş oldu."

Kanserojen azo boyar madde içeren ayakkabı ithalatının önünün ek verginin yanı sıra çok daha radikal önlemlerle acilen kesilmesi gerektiğini ifade eden Çetin, ihtisas gümrüklerinin "delinmesinin" sorunun ana kaynaklarından biri olduğunu dile getirdi.

Çetin, "Vatandaşa saygısı olmayan, para kazanma hırsı aklının ve vicdanının önüne geçen işadamı görünümündeki zehir tacirlerine izin verilmemesi gerekiyor. Başta ayakkabı olmak üzere Türkiye’ye giren her ürünün sağlıklı olup olmadığı incelenmeli. Azo boyar madde, ftalat gibi kanserojen etkiye sahip zararlı madde taraması mutlaka yapılmalı. İthalat yapılan bütün ürünlerin Türk ayak yapısına uygunluğu mutlaka denetlenmeli" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA