Türkiye, ICAN Sekreterliği görevini devraldı

Türkiye, Endonezya tarafından yürütülen Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Hava Ulaştırma Müzakereleri Konferansı (ICAN) Sekreterliği görevini devraldı. Bu kapsamda, ICAN2015 Konferansı'na ev sahipliği yapmak üzere Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, ICAO Genel Sekreteri Raymond Benjamın'den bayrağı devraldı.

Türkiye, ICAN Sekreterliği görevini devraldı
Türkiye, ICAN Sekreterliği görevini devraldı
GİRİŞ 26.11.2014 12:07 GÜNCELLEME 26.11.2014 12:07

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden (SHGM) yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Hava Ulaştırma Müzakereleri Konferansı (ICAN 2014), 17-21 Kasım 2014 tarihleri arasında 78 ülkenin katımıyla Endonezya'nın başkenti Bali'de gerçekleştirildi. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ekşi başkanlığındaki heyetin katıldığı konferansta, 4 ülkeyle ikili havacılık anlaşması imzalanırken 10 ülkeyle de mutabakat sağlandı.

Konferans kapsamında Gine-Bissau ile ilk kez ikilli havacılık anlaşması ve daha önce parafe edilen Jamaika anlaşması imzalandı. Suudi Arabistan ve Ürdün havacılık anlaşmalarını da revizyona tabi tutularak yenilendi. Ayrıca, Bahreyn, İran, Kanada, Katar, Kenya, Macaristan, Malta, Nijerya ve Sudan ile frekans artışı, tarifeli sefer noktalarında artışlar, kod paylaşımı, kombine taşımacılık ve adil rekabet hükümlerini düzenleyen mutabakat zabıtları imzaladı.

Konferansta imzalanan anlaşmalarla toplamda haftalık 77 yolcu ve 25 kargo seferi frekans hakkı elde edilirken, 2 yeni noktaya ulaşım imkanı sağlandı. Türkiye'nin yeni imzalanan anlaşmalarla ICAO ülkeleri içinde havacılık anlaşması bulunan ülke sayısı 163'e yükseldi.

Katılımcı ülkelerin 5 gün boyunca ikili havacılık müzakerelerinde bulunduğu konferansta, SHGM yetkilileri, imzalanan anlaşma ve mutabakat zaptlarına ilave olarak Avrupa Birliği Komisyonu, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Finlandiya, Hindistan, Hollanda, Kolombiya, İngiltere, İsviçre, İzlanda, Moğolistan, Pakistan, Trinidad Tobago ve Yunanistan ile sivil havacılık ilişkilerin geliştirilmesine yönelik temaslarda bulundu.

Türkiye, 2015'te havacılık müzakerelerine ev sahipliği yapacak

İmzalanan havacılık anlaşmalarıyla 190 milyon dolarlık yolcu taşımacılığı pazarına Türk havacılık sektörüne erişim sağlandığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konferansın diğer bir kazanımı da Türkiye'nin Endonezya tarafından yürütülen ICAN Sekreterliği'ni devralması oldu. Bu kapsamda, ICAN2015 Konferansı'na ev sahipliği yapmak üzere Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, ICAO Genel Sekreteri Raymond Benjamın'den bayrağı devraldı."

KAYNAK: AA