ASO kasım ayı meclis toplantısı

ASO Başkanı Özdebir: -"Sanayi üretimi yılın 9 ayında yüzde 4 artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemindeki artış ise yüzde 2,7. Bu iki dönemi karşılaştırdığımızda işlerin geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz"

ASO kasım ayı meclis toplantısı
ASO kasım ayı meclis toplantısı
GİRİŞ 26.11.2014 11:29 GÜNCELLEME 26.11.2014 11:29

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, sanayi üretiminde yılın 9 ayında yüzde 4 artış yaşandığını belirterek, "Geçen yılın aynı dönemindeki artış ise yüzde 2,7. Bu iki dönemi karşılaştırdığımızda işlerin geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Özdebir, ASO'nun kasım ayı meclis toplantısında, tahsilatlardaki gecikmelerin, şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacını arttırdığını, işletme sermayesi kredilerinin ise faiz maliyetine yol açarak kar oranlarını aşağıya çektiğini anlattı.

Sanayi üretiminde bu yılın 9 ayında yüzde 4 artış yaşandığını ifade eden Özdebir, "Geçen yılın aynı dönemindeki artış ise yüzde 2,7. Bu iki dönemi karşılaştırdığımızda işlerin geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, sanayi üretimindeki artışı ihracat desteklemiştir" diye konuştu.

Özdebir, Türkiye'nin son yıllarda dünyada yaşanan likidite bolluğundan yararlandığını, ucuz dış finansman sağlamakta zorluk çekmediğini kaydetti. Bankaların dışarıdan borçlanarak sağladığı finansmanı içeride kredi olarak kullandırdığını anlatan Özdebir, özel sektörün de bu kredilerle yatırımlara yöneldiğini söyledi. Özdebir, bu gelişmeler nedeniyle, özel sektörün borçluluğunda da artış yaşandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"2006-2013 döneminde büyük şirketlerin borçları yüzde 90 artarak 1 trilyon lirayı geçmiştir. Bu dönemde küçük ölçekli şirketlerin borçları yüzde 72 artarak 416 milyar liraya, orta ölçekli şirketlerin borçları da yüzde 117 artarak 454 milyar liraya yükselmiştir. Şirketler kesiminin borçları toplamda yüzde 85 artarak 2 trilyon 200 milyar liraya ulaşmıştır. Ekonomik büyümenin yüksek, iç ve dış talebin canlı olduğu dönemlerde bu borçların çevrilmesi nispeten kolaydır. Ancak, tersi durumda borçların çevrilmesinde zorluk yaşanmaktadır. Bu nedenle dikkatli olunması gereken bir döneme girmekteyiz."

Özdebir, imalat sanayinde kar oranlarının düşük olduğunu, bu nedenle şirketlerin sermaye biriktirip büyüyemediklerini belirterek, küçük ölçekli şirketlerin karlılık sorununu daha ağır hissettiğini söyledi.

Hukuk sisteminin iş dünyasının önünü açması gerektiğini belirten Özdebir, "Özellikle işçi-işveren ilişkilerinde 'işçi kardeş, patron kalleş' mantığıyla bizim her zaman haksız çıkmamız iş verenlerin iş yapmasını zorlaştırmakta, şevkini kırmaktadır" diye konuştu.

KAYNAK: AA