TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

''Bu yıl kuraklık, don, dolu gibi afetler yaşayan çiftçimizin, ÇKS kayıt işlemlerini 31 Aralık'a kadar tamamlaması mümkün değil. Ek süre verilmeli”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
GİRİŞ 26.11.2014 10:55 GÜNCELLEME 26.11.2014 10:55

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2015 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıt süresinin 31 Aralık'ta sona ereceğini hatırlatarak, kayıt işlemlerini bu yıl kuraklık, don, dolu gibi afetler yaşayan çiftçilerin yıl sonuna kadar tamamlamasının mümkün olmadığını, ek süre verilmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ÇKS başvuru tarihinin 2014-2015 tarımsal üretim sezonunun başlangıcı olan ekim ayından önce başlamasının doğru olduğunu belirterek, "Bu yıl kuraklık, don, dolu gibi afetler yaşayan çiftçilerin, 2015 yılı ÇKS kayıt işlemlerini 31 Aralık tarihine kadar tamamlaması mümkün değil. Ek süre verilmeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da bu talebimizi makul karşılayacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, şöyle devam etti:

"Ayrıca tarım ürünlerini sigorta yaptırmak isteyen üreticilerimizin işlemlerine, yeni tarımsal üretim sezonu kredi başvurularına kolaylık getirdi. Ancak bilindiği üzere bu yıl 2014 yılı ÇKS başvuruları ekim ayına kadar devam etti. Bu nedenle 2015 yılı ÇKS başvuruları belirtilen 1 Eylül tarihinde başlatılamadı. Ayrıca yeni yönetmelik değişikliği ile önceki başvuru formlarında değişiklik yapılması, sistemde meydana gelen aksaklıklar, bu yıl işlemlerin uzamasına yol açtı. ÇKS başvuru işlemlerinin yapıldığı bugünlerde odalarımız başvurularda fazla yoğunluk yaşandığı, üreticilerin panik halinde olduğunu ifade etmektedir. Bu nedenlerle 2015 yılı ÇKS başvurularının, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tamamlanması mümkün görülmemektedir.”

Yaşanılan sıkıntıların çözümü ve ekilişlerin mayıs ayı sonuna kadar devam etmesi nedeniyle ÇKS başvurularının bir önceki yılın eylül ayında başlayıp, üretim yılı içinde haziran ayına kadar uzatılmasının önemli olduğunu ifade eden Bayraktar, "ÇKS başvuru süresinin haziran ayına kadar uzatılmasına ilişkin talebimiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza iletilmiştir. Talebimizin değerlendirilerek ÇKS yönetmeliğinde gerekli değişikliğin bir an önce yapılması sorunu çözecektir” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA