Kırgız-Rus Kalkınma Fonu kuruldu

Kalkınma Fonu'nun kuruluşuna ilişkin anlaşma Bişkek'te imzalandı

Kırgız-Rus Kalkınma Fonu kuruldu
Kırgız-Rus Kalkınma Fonu kuruldu
GİRİŞ 24.11.2014 19:17 GÜNCELLEME 24.11.2014 19:17

Kırgızistan ile Rusya arasında 500 milyon dolarlık sermaye ile kalkınma fonunun kurulmasına ilişkin anlaşma başkent Bişkek'te imzalandı.

Anlaşma, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in de hazır bulunduğu törende imzalandı.

Törende konuşan Atambayev, Rusya, Kazakistan ve Belarus’un oluşturduğu Avrasya Gümrük Birliği’ne (AGB) 1 Ocak 2015 itibarıyla katılmayı planlayan Kırgızistan ekonomisini hızla geliştirmek ve Avrasya entegrasyon süreciyle uyumlu hale getirmek için kurulan Kırgız Rus Kalkınma Fonu’nun önemine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, 500 milyon dolarlık sermaye ile kurulan fonun, 100 milyon dolarlık ilk bölümünün bu yılın sonuna kadar, geriye kalan 400 milyon dolarlık bölümünün de 29 Mayıs 2016'ya kadar yatırılacağı ifade edildi.

Rus tarafının taahhüdündeki Kalkınma Fonu'nun, Kırgızistan’daki tarım, giyim ve tekstil, imalat sanayisi, madencilik ve metal sanayisi, ulaştırma, enerji, ipotek konut, ticaret sektörlerinin kredi ve diğer finansal araçlarla desteklenmesi, altyapı sektörlerindeki projelerin finanse edilmesinde kullanılacağı kaydedildi.

Kırgızistan hükümeti, Gümrük Birliği üyeliği için 11 Nisan 2011 tarihinde başvurmuş, üyeliği için Gümrük Birliği ülkelerine, göçmen işçiler, laboratuvarların inşaatı, ülkedeki toptan açık iki büyük pazarın ürünlerine kısa ve uzun vadeli ihracat ve gümrük vergi kolaylığı gibi şartlar öne sürmüş, ülke ekonomisini Avrasya entegrasyon süreci ile uyumlu hale getirmek için Rusya’dan 200 milyon dolar ve Kazakistan’dan 100 milyon dolar destek istemişti.

Avrasya Gümrük Birliğine 2015 başında üye olması beklenen Kırgızistan’ın üyeliği ile ilgili anlaşmanın üye ülke devlet başkanların katılımıyla 23 Aralık’ta Moskova’da imzalanması bekleniyor.

KAYNAK: AA