7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

Türkiye Enerji Vakfı Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye'de enerji tüketicilerinin abone konumundan müşteri konumuna geldiğini söyledi.

7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı
7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı
GİRİŞ 24.11.2014 18:15 GÜNCELLEME 24.11.2014 18:15

Türkiye'de 20 yıl önce enerjinin kamu tekelinde olduğunu hatırlatan Köktaş, günümüzde 30 binin üzerinde lisans olduğunu belirterek, "Bugün sektörün taşıyıcısı, omurgası özel sektördür" dedi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda konuşan Köktaş, "Abone olarak tanımlandığımız bir dönemden müşteri konumuna geldik. Enerji artık bir kamu hizmeti değil, bir ticaret haline geldi. Devletin garanticiliği altına sığınan bir yapıdan rekabetçi, risk üstlenen bir yapıya kavuştuk" ifadelerini kullandı.

Fiyat oluşumununa kamu müdahalesinin yatırımcının önünde ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Köktaş, "EPDK kuruluşundan bugüne kadar 80 binin üzerinde karar almıştır. 'Over regulation' denilen aşırı düzenleme sektörün önünde ciddi bir risk faktörü olarak durmaktadır" diye konuştu.

Bir ülkenin gelişmesindeki en önemli etkenlerden birinin enerji olduğunu dile getiren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de "Türkiyemiz artık enerjide milli bir yol haritasını belirlemiştir. Lider ve strateji belirleyen bir ülke haline gelmiştir" değerlendirmesinde bulundu. Özdemir, Türkiye'nin milli enerji hedeflerine ulaşması için yenilenebilir enerjinin yüzde 30 ve nükleer enerjinin de yüzde 20 oranlarına ulaşması gerektiğini söyledi.

Aksa Doğalgaz Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan da doğalgaz piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, yeni büyükşehir yasasının, doğalgaz şebeke yapım maliyetinin son yıllarda artmasıyla özel sektörün zorlandığını dile getirdi.

Arslan, “Sözleşmelere göre Türkiye'nin arz sıkıntısı görünmektedir ve buna da bir an önce tedbir alınması gerekmektedir, yeni kontratlarla ithalat serbestliği sağlanarak Türkiye’deki arz dengesinin sağlanması gerekmektedir, aksi halde önümüzdeki yıl büyük bir sıkıntıya gireceğiz” değerlendirmelerinde bulundu.

KAYNAK: AA