TÜRKTOB Başkanı Gençer:

"(Köylümüzün tohum takası yapamayacağı, yaptığı takdirde 10 bin lira ceza ödeyeceği, tohumlarının yakılacağı ve 5 yıl ekip biçemeyeceği) iddiaları tamamen gerçek dışıdır"

TÜRKTOB Başkanı Gençer:
TÜRKTOB Başkanı Gençer:
GİRİŞ 24.11.2014 17:14 GÜNCELLEME 24.11.2014 17:14

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, tohumculukla ilgili kanunlara yönelik "köylünün tohum takası yapamayacağı, yaptığı takdirde 10 bin lira ceza ödeyeceği, tohumlarının yakılacağı ve 5 yıl ekip biçemeyeceği" iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti.

Gençer, yaptığı yazılı açıklamada, Tohumculuk Kanunu ile Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanuna yönelik iddiaları değerlendirdi. Gençer, Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanunun, yurt içinde bitki ıslahçılarının çeşit geliştirmesini özendirileceğini, yeni çeşitlere ait ıslahçı haklarının korunmasının sağlanacağını ve aynı zamanda karşılıklılık ilkesi uyarınca Türkiye ve diğer ülkelerin ıslahçılarının koruma altına alınacağını belirtti.

Türkiye'de kayıtlı 633 tohum sanayicisi ve üreticisi firmadan 614'ünün tamamen yerli, 16'sının yabancı, 4'ünün ortak sermayeli olduğunu bildiren Gençer, tohumculuğa ilişkin kanunlara yönelik "köylünün tohum takası yapamayacağı, yaptığı takdirde 10 bin lira ceza ödeyeceği, tohumlarının yakılacağı ve 5 yıl ekip biçemeyeceği" iddialarının gerçek dışı olduğunu vurguladı.

Gençer, şunları kaydetti:

"Tohumculuk Kanunu uyarınca kurulmuş olan Türkiye Tohumcular Birliği ve alt birlik organları için yapılan seçimlerde yine aynı yasaya göre, yerli yabancı ayırımı yapılmadan her üye eşit oy hakkına sahiptir. Böyle bir üye profili ve seçim sisteminden ülke tohumculuğunu tamamen yabancıların idaresine bırakan bir sonuç nasıl ve hangi demokratik modele göre çıkarılabilir, bunun iyi tahlil edilmesi gerekir. Kaldı ki ülkemiz tohumculuk sektörünün yönetimi ve üyeleri arasında, birilerinin her fırsatta gündeme getirdikleri gibi bir yerli yabancı ayırımı da asla söz konusu değildir. Aksine bu durum sektörü oluşturan her kesimde üzüntü ve haksızlık duygusuna sebep olmaktadır.''

KAYNAK: AA