Yurt içi piyasalarda S&P kararının etkileri izlenecek

Küresel piyasalar cuma günü Çin'in sürpriz bir şekilde faiz indirimine gitmesinden güç bulurken, yurt içi piyasalarda Standard & Poors'un (S&P) Türkiye'nin kredi notu ve görünümü teyit etmesi kararının yansımaları bugün izlenecek.

Yurt içi piyasalarda S&P kararının etkileri izlenecek
Yurt içi piyasalarda S&P kararının etkileri izlenecek
GİRİŞ 24.11.2014 09:14 GÜNCELLEME 24.11.2014 09:14

Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) ekonomik aktivitedeki zayıflamaya önlem olarak sürpriz bir şekilde mevduat ve kredi faizlerini düşürmesi, gelişen ülke varlıklarına ilgiyi artırırken, başta bölge piyasaları olmak üzere küresel piyasalarda da yükselişi beraberinde getirdi. Hong Kong ve Çin borsaları haftaya yüzde 1,7'yi aşan kazançla başlarken, Japonya piyasalarında tatil nedeniyle işlem yapılmıyor.

ABD tarafında gecen hafta cuma günü yükselen endeksler, Çin tarafından gelen destekle rekorlarını genişletti. ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 0,51 artışla kapanış rekorunu 17.810 puana taşırken, S&P 500 endeksi de yüzde 0,52 yükselişle tarihi zirvesini yeniledi. Analistler, söz konusu yükselişte Çin'in yanında Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) gelen olumlu açıklamaların da etkili olduğunu belirterek, bu hafta başta ABD'de 3. çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) olmak üzere yoğun makroekonomik veri gündeminin takip edileceğini kaydediyor.

ECB Başkanı Mario Draghi'nin cuma günü ekonomik aktiviteye yönelik olumsuz sayılabilecek konuşmalarına karşın, varlık alımının büyüklüğünü, hızını ve kompozisyonunu gerektiğinde yeniden ayarlama konusunda kararlı olduklarını vurgulaması hisse senedi piyasalarındaki yükselişi beraberinde getirdi. Avro/dolar paritesi açıklamaların ardından güne başladığı 1,25 seviyelerinden 1,23'e kadar geriledi. Aynı şekilde cuma gününü Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,62 hızlı yükselişle 9.732,55 puandan kapatırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,08, Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 2,67 değer kazandı.

Geçen haftanın son işlem gününde, S&P'nin Türkiye'nin not görünümünü pozitife yükseltme beklentilerinin yanında, PBoC'nin sürpriz faiz indiriminden güç bulan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, 83 bin puanı aşarak 25 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. 10 yıl vadeli tahvilin bileşik faizi son 1,5 yılın en düşük seviyesi yüzde 8,19' seviyesini görürken, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 8'in altına indi. Dolar/TL ise şu dakikalarda 2,22 seviyesinin hemen altında işlem görüyor.

Analistler, S&P'nin cuma günü piyasalar kapandıktan sonra yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyenin hemen altında olan notunun teyit edildiğini anımsatarak, not görünümünün ise piyasa beklentilerindeki olumlu değişime rağmen negatifte bırakıldığını kaydediyor. Bu durumun piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceğini aktaran analistler, bu hafta yurt içinde dış ticaret istatistiklerinin takip edileceğini ifade ediyor. Analistler ayrıca, BIST 100 endeksi için 83.400 seviyesinin ilk direnç, 81.900 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye kasım ayı sektörel güven endeksleri

10.00 Türkiye, ekim ayı konut satış istatistikleri

11.00 Almanya, kasım ayı IFO iş dünyası güven endeksi

14.30 Türkiye, kasım ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı

14.30 Türkiye kasım iktisadi yönelim anketi

15.30 ABD, ekim ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi

16.45 ABD, kasım ayı hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)

16.45 ABD, kasım ayı bileşik PMI

17.30 ABD, kasım ayı Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi

KAYNAK: AA