AK Parti MKYK Üyesi Gedikli:

"Fed, 2015'in son çeyreğinden önce faiz artıramaz, mevcut veriler net bir şekilde bunu gösteriyor"

AK Parti MKYK Üyesi Gedikli:
AK Parti MKYK Üyesi Gedikli:
GİRİŞ 23.11.2014 10:49 GÜNCELLEME 23.11.2014 10:49

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, ABD Merkez Bankasının (Fed), 2015'in son çeyreğinden önce faiz artıramayacağını, mevcut verilerin net bir şekilde bunu gösterdiğini bildirdi.

Gedikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyanın gündeminde küresel ekonomide sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın olduğunu söyledi.

Bu iki konunun, G20'nin de ana gündemlerinden biri olduğunu belirten Gedikli, siyasi istikrara vurgu yaptı.

Birçok ülkenin, bu konuları sadece para politikasıyla ele aldığını anlatan Gedikli, "Bu konuları sadece para politikalarıyla ele almak yetmez. Bunu destekleyecek en önemli unsur siyasi istikrardır" diye konuştu.

Dünyanın birçok bölgesinde siyasi istikrarın olmadığına dikkati çeken Gedikli, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliğine (AB) bakacak olursak mesela, ortak bir karar üretemiyor. Her ülkenin ayrı bir politikası var. ABD'deki son gelişmelerle Obama'nın gücü zayıfladı. Rusya deseniz, o da istikrar sorunu yaşıyor. Bölgemizde zaten süregelen bir istikrarsızlık var. İşte böyle bir ortamda Türkiye'deki siyasi istikrar çok önemli. Siyasi istikrar, vatandaşın geleceğe güvenle bakabilmesini sağlar ve dolayısıyla da ekonomiye katılma isteklerini artırır. Siyasi istikrar olmadan hangi ekonomik önlem ve politikaları hazırlarsanız hazırlayın, uygulamada sorun yaşarsınız. Bu nedenle AK Parti iktidarının 12 yıldır başardığı bu istikrar ortamı hayati öneme sahiptir."

"AB ekonomisi karaya oturmak üzere"

Avrupa ekonomisinin, son yıllarda önemli sıkıntılar yaşadığını ve hala bunları aşamadığını ifade eden Gedikli, Almanya'nın ekonomisinde dahi ciddi sorunlar olduğunu vurguladı.

Bülent Gedikli, Avrupa'da birçok büyük firmanın iflas kararı aldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"AB ekonomisi karaya oturmak üzere. Görünüm kötüye gidiyor. Avrupa yaşlı bir kıta. Ayrıca gelir ve servet dağılımı o kadar bozuldu ki talep üretilemez oldu. Avrupa'da enflasyon yok, deflasyon korkusu yaşıyorlar. Bu da yatırım ve ve tüketim kararlarını etkiliyor. Fiyatların ileride düşeceğini düşünürseniz, yatırım ve alım yapmazsınız. Avrupa'nın bu sorunları için yapısal çözümler üretmesi lazım. Yapısal çözüm üretmek için de yine siyasi istikrar lazım. Onun için de görünen o ki bu kararları alamayacaklar."

"Olaylara simetrik değil, asimetrik bakmalıyız"

Dünyanın birçok bölgesinde yaşanan bu sorunların, Türkiye'ye de tamamen olumsuz yansıyacağını düşünenlerin yanıldığını dile getiren Gedikli, bunların fırsata çevrilebileceğini söyledi.

"Olaylara simetrik değil, asimetrik bakmalıyız" diyen Gedikli, bölgede yaşanan olumsuzlukların bir anlamda Türkiye'ye yaradığını ifade etti. Gedikli, bu gelişmelerin Türkiye'ye olan talebi artırdığını belirterek, "Şimdi, 'Rusya'nın yaşadığı sorunlar da Türkiye'yi olumsuz etkileyecek' diyenler var ama biz, Rusya ile ticaretimizi 100 milyar dolara çıkaracak anlaşmalar yapmak üzereyiz" dedi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşü de değerlendiren Gedikli, söz konusu düşük fiyat düzeyinin uzun süre kalıcı olacak gibi göründüğünü ifade etti. Gedikli, bunun da Türkiye'nin özellikle cari açığına ve enflasyonla mücadelesine önemli katkı yapacağını kaydetti.

"G20, Türkiye'yi bir kez daha vitrine çıkaracak"

Türkiye'nin G20'ye başkanlık yapacak olmasının önemini de vurgulayan Gedikli, bunun, Türkiye'yi bir kez daha dünyada vitrine çıkaracağını bildirdi. Bunun yanı sıra, B20'nin de Türkiye için çok önemli olduğunu dile getiren Gedikli, bu sayede Türkiye'nin dünya ticaretine açılacağını ifade etti.

Gedikli, Türkiye'nin bu sayede sahip olduğu müteşebbis ve yaratıcı vizyonunu dünyaya bir kez daha göstereceğini kaydetti.

G20'de ekonominin yanı sıra siyasi konuların da gündeme geldiğine işaret eden Gedikli, Türkiye'nin de bu masada olmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

"Fed, 2015'in son çeyreğinden önce faiz artıramaz"

Son zamanlarda, ekonominin en önemli gündem maddelerinden birinin de Fed'in politikaları olduğuna dikkati çeken Gedikli, şöyle konuştu:

"Herkes, son günlerde Fed'in faizleri ne zaman artıracağını tartışıyor. Bu, önemli bir karar ama Fed, 2015'in son çeyreğinden önce faiz artıramaz, mevcut veriler net bir şekilde bunu gösteriyor. Yani önümüzde 1 yıla yakın süre var. Bu sürede Türkiye'nin yatırım ikliminin korunması ve doğrudan yabancı sermaye girişinin artması için gereken her şeyin yapılması gerekiyor. Bu da ihracata dayalı bir ekonomi modeliyle olur. 2023 hedefleri için Türkiye'nin tek çıkış yolu budur"

"Treni kaçırmak gibi bir şansımız yok"

Dünyada artık "dişe diş" bir rekabet ortamının olduğunu vurgulayan Gedikli, arka planda 2 blokun oluştuğunu ifade etti. Bunlardan ilkinin Trans-Pasifik Ortaklığı, ikincisinin de buna rakip olarak kurgulanan Asya-Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi olduğunu anlatan Gedikli, "Biz, burada Trans-Pasifik Ortaklığının taraflarından olmak zorundayız. Treni kaçırmak gibi bir şansımız yok" dedi

Bülent Gedikli, söz konusu rekabet ortamında en önemli unsurlardan birinin teknoloji olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Önümüzdeki dönem, teknoloji devrimine sahne olacak. Bu nedenle Ar-Ge, inovasyon ve teknolojik yatırımlara insan kaynağı ve maddi destek sağlamak için yeni planlamalar yapıyoruz. Kendi uydumuzu, tankımızı, güvenlik yazılımlarımızı yapmayı başardık. Yerli otomobilimizi yapmamız için de bir engel yok. Markalaşmak ve bir adım önde olmak, küresel ekonomide artık var olmanın olmazsa olmazı. Bu sırada siyasi kurumlarımızı ve eğitim sistemimizi de bu devrime ayak uyduracak şekilde dönüştürmemiz gerekiyor."

KAYNAK: AA