TZOB Başkanı Bayraktar:

“Çiftçilerimize ve ziraat odalarımıza yönelik çok önemli düzenlemelerin çıkarılmasını sağladık"

TZOB Başkanı Bayraktar:
TZOB Başkanı Bayraktar:
GİRİŞ 22.11.2014 12:01 GÜNCELLEME 22.11.2014 12:01

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sosyal güvenlikte çiftçilere ve ziraat odalarına yönelik önemli düzenlemeler çıkarılmasını sağladıklarını belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak adlandırılan yasa ile çiftçilerin birçok mağduriyetinin giderildiğini, Bağ-Kur primlerinde geriye yönelik yapılandırma hakkının getirildiğini hatırlattı.

Çiftçilerin, Oda kayıtlarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle oluşan kayıplarının telafi edildiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ziraat odaları üye kayıtlarında olması gereken yönetim kurulu kararı, tarihi ve benzeri usul ve esaslar ile ilgili eksiklikler, üye kayıt defterlerinin noter tasdikli olmaması veya defterlerdeki yıpranmalar nedeniyle, tamamen üyenin iradesi dışında oluşan sebeplerle kişilerin sigortalılıklarının iptal edilmesi ve buna bağlı olarak hak kaybına uğramamaları engelleniyor. Ziraat odaları kayıtlarındaki uygunsuzluklar sebebiyle sigortalılıkları iptal edilen çiftçilerin, söz konusu sürelere ilişkin prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarını 31 Aralık 2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla sigortalılıkları başlangıçtan itibaren geçerli olacak."

Talepleri üzerine, Tarım Bağ-Kur'lu kadın çiftçilere 3 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı getirildiğini ifade eden Bayraktar, genel sağlık sigortası ve sigorta prim borçlarında da yapılandırma hakkı sağlandığını belirtti. Bayraktar, çiftçilerin yapılandırma işlemleri için 31 Aralık 2014'e başvurmaları gerektiğini hatırlattı.

Bilgilendirme seminerleri

Tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu tespit edilen 6 ilde SGK ve TZOB işbirliğiyle bilgilendirme seminerleri yapılacağını kaydeden Bayraktar, seminerlerin 24 Kasım'da Konya'da, 27 Kasım'da Erzurum'da, 1 Aralık'ta Sakarya'da, 4 Aralık'ta Manisa'da, 8 Aralık'ta Şanlıurfa'da, 11 Aralık'ta da Adana’da başlayacağını bildirdi.

Bayraktar, seminerlerde kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik hak ve yükümlülüklerine olan etkileri ve SGK ile yaşanan problemlerin ele alınacağını ifade etti.

KAYNAK: AA