Çiftlik hayvanlarında kayıt zorunluluğu

Çiftlik hayvanlarının bulunduğu işletmelerde, hayvanlara uygulanan tüm tedaviler ile her kontrolde tespit edilen ölüm sayılarına ilişkin kayıtlar tutulacak ve bunlar en az 3 yıl süreyle muhafaza edilecek

Çiftlik hayvanlarında kayıt zorunluluğu
Çiftlik hayvanlarında kayıt zorunluluğu
GİRİŞ 22.11.2014 11:12 GÜNCELLEME 22.11.2014 11:12

Ccedil;iftlik hayvanlarının bulunduğu işletmelerde, hayvanlara uygulanan tüm tedaviler ile her kontrolde tespit edilen ölüm sayılarına ilişkin kayıtlar tutulacak ve bunlar en az 3 yıl süreyle muhafaza edilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Genel Hükümler Hakkında Yönetmeliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, çiftlik hayvanlarının bakımı uygun kabiliyet, bilgi ve mesleki yeterliliğe sahip yeterli sayıda personel tarafından gerçekleştirilecek. Bakanlık, hayvanların bakımından sorumlu bakıcı ile işletme sorumlularına hayvan refahı konularında eğitim düzenleyecek.

Çiftlik hayvanlarının bulunduğu işletmelerde, hayvanlara uygulanan tüm tedaviler ile her kontrolde tespit edilen ölüm sayılarına ilişkin kayıtlar tutulacak ve bunlar en az 3 yıl süreyle muhafaza edilecek.

Hayvanların türüne uygun olarak hareket özgürlüğü alanları sağlanacak. Bu alanlarda gereksiz yere acı veya yaralanmaya neden olacak unsurlar bulundurulmayacak. Hayvanların bağlanması ya da hareketinin kısıtlanmasının söz konusu olduğu durumlarda, ihtiyaçlara uygun alan sağlanacak.

Hayvanların yaşadığı bölümler zorluk olmadan yatabileceği, dinlenebileceği, ayağa kalkabileceği, dışkı ve idrar yapabileceği şekilde yapılacak. İşletme binalarında barındırılan hayvanlar, sürekli karanlık ya da yapay aydınlatmada, yeterli dinlenme süresi verilmeden bulundurulamayacak. Rahat ve temiz yatma alanı sağlanacak hayvanlara, tür ve yaşlarına uygun altlıklar kullanılacak.

Hayvanların beslenmesi

Çiftlik hayvanları yaşlarına, ağırlıklarına, davranışlarına ve fizyolojik ihtiyaçlarına göre uyarlanmış yeterli miktarlarda uygun bir yemle beslenecek. Hiç bir hayvana, gereksiz yere acı çektirecek ya da yaralanmalarına yol açabilecek gıdalar ya da sıvılar verilemeyecek.

Çiftlik hayvanlarında, acı duymalarına ve yaralanmalarına neden olan veya neden olması muhtemel, doğal ya da suni üreme prosedürleri uygulanamayacak. Bu durum, bazı prosedürlerin uygulanmasına ulusal hükümlerce izin verildiği taktirde engel teşkil etmeyecek.

KAYNAK: AA