Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Columbia Üniveritesi Küresel Enerji Politikaları Merkezi Direktörü Bordoff: - "ABD'nin doğalgaz ihracatının büyük kısmını, Avrupa'dan ziyade fiyatın daha yüksek olduğu Asya'ya gidecek"

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi
Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi
GİRİŞ 21.11.2014 15:32 GÜNCELLEME 21.11.2014 15:32

Columbia Üniveritesi Küresel Enerji Politikaları Merkezi direktörü Jason Bordoff, "ABD'nin doğalgaz ihracatının büyük kısmını, Avrupa'dan ziyade fiyatın daha yüksek olduğu Asya'ya gidecek" dedi.

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin ikinci gününde "Avrupa'nın Enerji Güveliğindeki Zorluklar ve Fırsatlar" konulu konferans gerçekleştirildi. Uzmanlar, Avrupa'nın, enerji güvenliğini sağlamak için Rusya'dan doğalgaz almaya devam edeceğini ve ABD dışında başka seçeneklere yönelmek zorunda kalacağını dile getirdi.

Bordoff, ABD'nin doğalgaz ihracatının büyük kısmının Avrupa'dan ziyade fiyatın daha yüksek olduğu Asya'ya yöneleceğini söyledi.

Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığını azaltmak için Akdeniz'in ve Afrika'nın doğusundaki doğalgaz kaynaklarına yönelebileceğini ifade eden Bordoff, bu bölgedeki ülkelerin doğalgaz projelerinin yüksek maliyetlerine dikkati çekti.

Sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatının Avrupa için alternatif seçenek olduğunu belirten Bordoff, "Bu durumda da fiyat yüksek. Avrupa, Rusya'dan aldığı gaz ile karşılaştırıldığında, sıvılaştırılmış doğalgaza yüzde 30-40 daha fazla ücret ödemek zorunda" diye konuştu.

Londra City Üniversitesi Hukuk Profesörü Alan Riley de Avrupa için Çin gazının gerçekçi bir seçenek olmadığını, Çin'den Avrupa'ya doğalgaz boru hattı yapılmasının yaklaşık 50 milyar dolara mal olacağını söyledi.

Avrupa'nın, Rus gazını uzun süre daha almaya mecbur kaldığını belirten Riley, "ABD, çıkardığı ve ürettiği kaya gazını Asya piyasalarına ucuza satmaya başarsa, belki Katar gibi zengin gaz kaynaklarına sahip ülkeler, gaz ihracatlarını Asya'dan Avrupa'ya yöneltebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Ukrayna, AB'nin arabuluculuğunda sürdürdükleri doğalgaz müzakerelerinde 30 Ekim'de anlaşma sağlamışlardı. Bunun üzerine, Moskova yönetimi, 3,1 milyar dolarlık gaz faturasını ödemeyen Ukrayna'ya aylardır askıda tuttuğu gaz satışını tekrar başlatmıştı.

KAYNAK: AA