Hanehalkı Tüketim Harcaması Araştırması

BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Çandır: - "Zorunlu ihtiyaç olan eğitim harcamaları payının azalıyor olması, hanehalklarının geçim sıkıntısı içinde bulunduğunun bir işaretidir"

Hanehalkı Tüketim Harcaması Araştırması
Hanehalkı Tüketim Harcaması Araştırması
GİRİŞ 21.11.2014 15:10 GÜNCELLEME 21.11.2014 15:10

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Batı Akdeniz bölgesinde yaşayanların tüketim harcamalarında en düşük payı eğitim ve sağlık alanlarına ayırdıklarına dikkati çekerek, zorunlu ihtiyaçlardan eğitim harcamaların payının azalmasının, hanehalklarının geçim sıkıntısı içinde bulunduklarının işareti olduğunu öne sürdü.

Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Antalya, Isparta, Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz bölgesinde yaşayanların en fazla tüketim harcamasını yüzde 23,4'lük oranla kira ve konuta yaptıklarını kaydetti.

Çandır, bölgede yaşayan bireylerin yaptığı tüketim harcamalarında en düşük payların yüzde 1,6 ile eğitim, yüzde 2,3 ile de sağlık harcama gruplarının oluşturduğunu belirterek, "Her ne kadar bölgede eğitim ve sağlığa ilişkin kamu ve özel sektör kaynaklı yatırımlar artış gösterse de zorunlu ihtiyaç olan eğitim harcamaları payının azalıyor olması, hanehalklarının geçim sıkıntısı içinde bulunduğunun bir işaretidir" ifadesini kullandı.

Hanehalklarının en fazla tüketim harcaması yaptığı diğer harcama grubunun ise yüzde 20,4 ile ulaştırma olduğunu bildiren Çandır, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Bunu yüzde 19,5'lik payla gıda ve alkolsüz içecekler grubu izledi. Ulaştırma grubunun harcama payı 2003 yılına nazaran artarken, ülkede en fazla ulaştırma harcaması yapılan bölge Akdeniz oldu. Buna karşın söz konusu dönemde gıda ve alkolsüz içecekler grubunun payı azaldı. Bu sonuç da hanehaklarının yıllar geçtikçe gıda harcamalarını kısmak zorunda kaldıklarının bir göstergesidir."

KAYNAK: AA