Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı:

Diyarbakır Toprak Koruma Kurulunun verdiği karara göre, Hevsel Bahçeleri'nde tarımsal niteliği olan alanlar korunacak, kalan kısımlar ise rekreasyon alanı, ağaçlandırılacak alan ve doğal park olarak değerlendirilebilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı:
GİRİŞ 21.11.2014 14:05 GÜNCELLEME 21.11.2014 14:05

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Diyarbakır Toprak Koruma Kurulunun, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve 11 sivil toplum kuruluşu temsilcisinden oluştuğu belirtildi.

Kurulun Hevsel Bahçeleri'ne ilişkin verdiği 4 maddelik kararına göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından talep edilen Sur İlçesi ve Yenişehir İlçesi sınırlarında toplam alanı 8 milyon 629 bin 500 metrekare yüzölçümlü Dicle Vadisi Projesi kapsamındaki alanda bulunan 1 milyon 111 bin 767,89 metrekare yüzölçümlü Hevsel Bahçeleri’nin tarımsal niteliği korunacak.

Geriye kalan arazi ise rekreasyon, ağaçlandırılacak alan ve doğal park alanı olarak kullanılması şartıyla tarım dışına çıkarılacak.

Dosya, nihai karar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderilecek.

Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan verimli arazi. 2013'te Dünya Mirasları listesine girmesi için UNESCO'ya aday gösterilmişti.

KAYNAK: AA