Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından kuş gribi tatbikatı

Kuş gribinin yayılma hızının yüksek olması dikkate alınarak, ticari işletmelerin yoğunlaştığı Bolu'da gelecek hafta tatbikat yapılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından kuş gribi tatbikatı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından kuş gribi tatbikatı
GİRİŞ 21.11.2014 10:38 GÜNCELLEME 21.11.2014 10:38

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, kuş gribinin yayılma hızının yüksek olması dikkate alınarak, ticari işletmelerin yoğunlaştığı Bolu'da gelecek hafta tatbikat gerçekleştirilecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kuş gribinin yayılma hızının yüksek olması dikkate alınarak herhangi bir vakayla karşılaşıldığında anında müdahale edilebilmesi için Bolu'da tatbikat gerçekleştirileceği bildirildi.

Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı ve diğer uluslararası kuruluşlarının çok önem verdiği, sınır tanımayan bir hastalık olan kuş gribinin, bu yıl Almanya, Hollanda ve İngiltere'de tekrar görüldüğü belirtilen açıklamada, Türkiye'nin göçmen kuşların önemli göç yolları üzerinde yer alması, yaklaşık 500 sulak alanının bulunması ve bunlardan 150'sinin uluslararası öneme sahip kuş alanlarından oluşmasını dikkate alan Bakanlığın, ticari işletmelerin yoğunlaştığı Bolu'da 25-27 Kasım 2014 tarihleri arasında bir tatbikat yapma kararı aldığı kaydedildi. Üç gün boyunca Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu olan "Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği" ve "Acil Eylem Planı" kapsamında çalışmalar yapacak Bakanlığın, tatbikatla, uygulamada görev alan personeli eğitirken yaşanabilecek problemlerin önceden tespit edilebilmesini amaçladığı, ayrıca çalışma kapsamında hastalığın bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkati çekmeyi hedeflediği dile getirildi.

"Türkiye dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi"

Açıklamada, 2005-2006 yıllarında Türkiye'de açıkta beslenen köy tavuklarında görülen kuş gribinde başarılı bir performans gösteren Bakanlığın, hastalık ticari işletmelere yayılmadan söndürülmesi konusunda başarı gösterdiğine işaret edildi. 2007 yılında Batman ve Diyarbakır, 2008 yılında ise Zonguldak, Sakarya, Samsun, Sinop ve Edirne'de açıkta beslenen köy tavuklarında yeniden görülen hastalığın başka bölgelere yayılmadan kısa sürede tamamen söndürüldüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kuş gribiyle mücadeledeki bu başarıda öncesinde yapılan tatbikatların önemli payı olmuştu. Hastalığın görüldüğü yıllarda tam bir şeffaflık içerisinde hareket eden Bakanlık, ortaya çıkan tüm vakaları eş zamanlı olarak uluslararası kuruluşlarla paylaşmıştı. Ülkemizin gösterdiği bu şeffaflık, komşu bazı ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri için 'erken uyarı' olmuş ve bu ülkeler salgın görülmeden önce tedbirlerini almışlardı. Uluslararası platformda Türk Veteriner Servisine saygınlık kazandıran bu tecrübe sayesinde artık Türkiye 'kuş gribi' ile mücadele konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi haline geldi."

KAYNAK: AA