Fitch: "Asya ekonomilerinin birçoğu, düşük petrol fiyatlarından faydalanabilir"

"Temmuz ayından bu yana yüzde 25 değer kaybeden petrol fiyatlarının, ekonomik büyüme beklentilerini yükseltmesi, ticari koşulları iyileştirmesi ve Asya Pasifik ülkelerinin kredi notları üzerinde pozitif etki yaratması muhtemel"

Fitch: "Asya ekonomilerinin birçoğu, düşük petrol fiyatlarından faydalanabilir"
Fitch: "Asya ekonomilerinin birçoğu, düşük petrol fiyatlarından faydalanabilir"
GİRİŞ 20.11.2014 11:05 GÜNCELLEME 20.11.2014 11:05

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Asya ekonomilerinin birçoğunun düşük petrol fiyatlarından faydalanabileceğini belirterek, "Temmuz ayından bu yana yüzde 25 değer kaybeden petrol fiyatlarının ekonomik büyüme beklentilerini yükseltmesi, ticari koşulları iyileştirmesi ve Asya Pasifik ülkelerinin kredi notları üzerinde pozitif etki yaratması muhtemel" değerlendirmesini yaptı.

Fitch'in resmi sitesinde yer alan açıklamada, Asya ekonomilerin düşük petrol fiyatlarından faydalanabileceğine işaret edilerek, bu durumun söz konusu ülkelerin kredi notları üzerinde pozitif etkisinin bulunduğu dile getirildi.

Açıklamada, temmuz ayından bu yana yüzde 25 değer kaybeden petrol fiyatlarının ekonomik büyüme beklentilerini yükseltmesi, ticari koşulları iyileştirmesi ve Asya Pasifik ülkelerinin kredi notları üzerinde pozitif etki yaratmasının muhtemel olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Çin, Japonya, Kore ve Tayland gibi birçok büyük Asya ekonomisinde, petrol fiyatlarındaki sürekli düşüşten dolayı etkili bir gelir artışı görülebilir. Bununla beraber, Endonezya ve Hindistan gibi geniş petrol ithalatı ihtiyacı bulunan ülkeler dış düzeltme baskılarıyla karşı karşıya kalmasına karşın, kredi profillerinde pozitif etkiyi görmek için en iyi pozisyonu almış durumda. Söz konusu her iki ülke de petrol fiyatındaki düşüşten avantaj elde etti. Mali hesaplar, ekonomik büyüme ve ticari koşullar üzerindeki pozitif etki, Hindistan ve Endonezya gibi net petrol ithalatçısı ve dış düzeltme baskılarıyla karşı karşıya kalan ülkelerin kredi profili için faydalı olabilir. Tüketiciler açısından ele alındığında ise düşen perakende enerji fiyatlarının pozitif tüketim etkisi olacaktır."

Düşük petrol fiyatlarının bir sonucu olarak deflasyonun, bazı ülkelerde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın daha az büyümesine yol açabileceği ifade edilen açıklamada, makroekonomik büyüme etkilerinin yanında, mali etkilerin de birçok Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinin notu için önem taşıyabileceği aktarıldı.

Açıklamada, Fitch Ratings'in Brent türü ham petrolün varil fiyatına ilişkin eylül ayı tahminlerinin 2015 yılı için 100 dolar, 2016 yılı için 95 dolar düzeyinde bulunduğu anımsatılarak, söz konusu tahminlerin aşağı yönlü güncellendiği, sırasıyla 87 dolar ve 90 dolar olarak belirlendiği kaydedildi.

KAYNAK: AA