Bağdat ile Erbil'in petrol ihracında anlaşması

IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Cevdet: "Irak hükümetinin, Kürt bölgesine gönderdiği 500 milyon dolar, iyi niyet göstergesidir. Sorunların çözümüne yönelik atılmış önemli bir adımdır"

Bağdat ile Erbil'in petrol ihracında anlaşması
Bağdat ile Erbil'in petrol ihracında anlaşması
GİRİŞ 20.11.2014 10:57 GÜNCELLEME 20.11.2014 10:57

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, Bağdat hükümetinin, Erbil yönetimine ödediği 500 milyon doların "iyi niyet göstergesi" olduğunu belirtti.

Cevdet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak hükümetinin, Kürt bölgesine gönderdiği 500 milyon dolar, iyi niyet göstergesidir. Sorunların çözümüne yönelik atılmış önemli bir adımdır. İki taraf arasındaki görüşmelerin önümüzdeki günlerde ileri bir aşamaya geçmesini bekliyoruz" dedi.

Hali hazırda günlük 350 bin varil petrol ihraç ettiklerini ifade eden Cevdet, "Bunun 150 bin varilini, Irak hükümetine verdiğimizde ihraç ettiğimiz petrol 200 bin varile düşüyor. Bu 200 bin varili gönderme ve satma hakkımız var" diye konuştu.

Cevdet, Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) kontrolünü kabul etmediklerini ve Ceyhan Limanı'na petrol sevkıyatının devam edeceğini kaydetti.

Irak federal hükümetinin yanlış politikaları nedeniyle Kürt bölgesinin, "büyük ekonomik zararlara" uğradığına dikkati çeken Cevdet, şu değerlendirmede bulundu:

"Bütçe payı ve maaşları hesaplayacak olursak Irak hükümeti, Kürdistan bölgesine 16 milyar dolar borçludur. Bu para gönderilmediği için bölgemizdeki bütün proje ve yatırımlar durdu. İşsizlik arttı, hayat pahalılığı başladı. Bu krizin nedeni Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmazlıktır. İki taraf nihai bir anlaşmaya varana kadar ekonomik kriz devam edecektir."

KAYNAK: AA