İngiltere Merkez Bankası’nda faiz konusunda görüş ayrılığı devam ediyor

BoE Para Politikası Kurulu’nda faiz oranını koruma kararı, yedi kurul üyesinin desteğiyle alınırken, iki üye faizlerin artırılması yönünde oy kullandı

İngiltere Merkez Bankası’nda faiz konusunda görüş ayrılığı devam ediyor
İngiltere Merkez Bankası’nda faiz konusunda görüş ayrılığı devam ediyor
GİRİŞ 19.11.2014 13:42 GÜNCELLEME 19.11.2014 13:42

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Kurulu’nda (PPK) faiz oranını koruma kararı, yedi kurul üyesinin desteğiyle alınırken, iki üye faizlerin artırılması yönünde oy kullandı.

BoE Para Politikası Kurulu’nun 5-6 Kasım tarihli toplantısının tutanaklarında, kurulun yedi üyesinin yüzde 0,5 oranındaki politika faizini aynı seviyede tutma yönünde oy kullandığı, iki üyenin ise faizlerin 0,25 baz puan artırılmasını desteklediği açıklandı.

Tutanaklarda, risk dengesinin görünümüne ilişkin PPK içerisinde görüş ayrılıkları olduğu belirtilirken, bu görüş ayrılıklarının bir kısmının İngiltere'nin büyümesinde yaşanabilecek bir zayıflamayı temel alırken, diğerlerinin ise vaktinden önce sonlandırılacak gevşek politikaların yaratabileceği enflasyon artışı endişelerine dikkati çektiği belirtildi.

Tutanaklarda, BoE PPK üyelerinden Ian McCafferty ve Martin Weale’nin, faiz oranlarının artırılmasından yana oy kullandığı bildirildi.

BoE'nin PPK tutanaklarını açıklamasının ardından sterlin/dolar paritesi 1,5630’un üzerine çıktı.

Uzmanlara göre İngiltere’de enflasyonun ekim ayında bir önceki aya kıyasla artması, İngiltere’nin politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmesi için gerekçe oluşturmuyor.

BoE, 2009 yılından beri politika faizini tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5'te tutmaya devam ediyor. Ağustos ayında açıklanan tutanaklarında, faiz konusunda ilk kez görüş ayrılıkları yaşadığı görülmüştü.

Eylül ayındaki para politikası toplantısında ise kurul üyeleri faiz artırımı kararı konusunda bir kez daha bölünmüştü. Söz konusu toplantı tutanaklarına göre kurulun iki üyesi faiz artırımına sıcak bakarken, diğer yedi üyesi faizlerin artırılmaması yönünde oy kullanmıştı.

BoE Başkanı Mark Carney, daha önceki konuşmalarında olası bir faiz artışının kademeli şekilde yapılacağını belirterek, gelecek yıl ilkbahar aylarında faizlerin artırılabileceğine işaret etmişti.

KAYNAK: AA