Geleceğin Gücü Girişimciler-G3 Forum

Kalkınma Bakanı Yılmaz: "Kıt olan kaynak, finansman değil, iyi hazırlanmış projelerdir. Genç arkadaşlara tavsiyem tecrübeli girişimcilerle fikirlerini projeye dönüştürsünler. Fonların fonu mekanizmasını da oluşturuyoruz, daha özel fonlar da geliştirilecek"

Geleceğin Gücü Girişimciler-G3 Forum
Geleceğin Gücü Girişimciler-G3 Forum
GİRİŞ 18.11.2014 17:35 GÜNCELLEME 18.11.2014 17:35

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kıt olan kaynak, finansman değil. Asıl kıt olan kaynak, iyi hazırlanmış projelerdir. Genç arkadaşlara tavsiyem tecrübeli girişimcilerle fikirlerini projeye dönüştürsünler. Fonların fonu mekanizması da oluşturuyoruz, daha özel fonlar da geliştirilecek" dedi.

Geleceğin Gücü Girişimciler-G3 Forum'da konuşan Yılmaz, girişimciliğin piyasa mekanizması ile sağlanan koşullarla ilişkili olduğunu kaydetti.

Kurumsal ve hukuksal alt yapı, finans sektörü, değişik kamu kurumlarının proje bazlı çalışmaları, sivil toplumun desteklenmesi ve medyanın ekosistem denilen bir atmosfer oluşturduğunu ve bireyleri desteklediğini anlatan Yılmaz, "İyi bir girişimci en kötü ekosistemde bile birşeyler yapabilir ama çok sayıda girişimci istiyorsak bu ekosistemi oluşturmak zorundayız" ifadesini kullandı.

Yılmaz, 2023 hedeflerinde toplumsal bir uzlaşmanın olduğunu belirterek, "9. Kalkınma Planı ile 10. Kalkınma Planı arasındaki en önemli farklardan biri insan vurgusudur. İlk defa bir plana ekonomi bölümü ile değil, sosyal bir bölüm ile başladık. Bu plan anlamında bir inovasyondu. Türkiye'nin geldiği kritik aşamada 2023'e doğru bir sıçrama yapacaksak bunu doğal kaynaklarla, fiziki gelişmelerle değil, insanımızla gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Kalkınma Planı'nda ilk defa 25 kritik alan belirlediklerini, bunlara öncelikli dönüşüm planı dediklerini aktaran Yılmaz, bunların hayata geçirilmesi için çaba harcayacaklarını kaydetti.

"Girişimciliği desteklemek için fon kuracak mısınız?" şeklindeki soruya Yılmaz, girişimcilik açısından finansmana erişim kanallarının son derece önemli olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçmişte belki fon mecralarımız çok fazla yoktu ama değişik kurumlarımızın fon kanalları oluşmuş durumdadır. Mesela kalkınma ajanslarımız iyi projelere destek veriyor. Bugüne kadar özel sektörün, özellikle de KOBİ'lerin projelerine 920 milyon lira kaynak hibe edilmiş. KOSGEB, TÜBİTAK çalışmaları, teknogirişim fonları var. Bir proje fikri ile gerçek anlamda projeyi biz karıştırıyoruz. Hayali, fikri projeye dönüştürmek bir emek istiyor. Bunu yaptığınız zaman fikir projeye dönüşüyor ve o proje ile eskisinden daha kolay finansmana erişmek mümkün oluyor. Kıt olan kaynak, finansman değil, asıl kıt olan kaynak, iyi hazırlanmış projelerdir. Genç arkadaşlara tavsiyem tecrübeli girişimcilerle fikirlerini projeye dönüştürsünler. Fonların fonu mekanizması da oluşturuyoruz, daha özel fonlar da geliştirilecek."

Yılmaz, bankacılık sektöründe proje bazlı finansmanın biraz zayıf olduğunu dile getirerek, "Güzel uygulamalar da var. Bunlar bankacılık sisteminde yayılırsa finansman açısından önemli katkılar sunacağını düşünüyorum. Uygun finansman koşuluyla projeler bir araya geldiğinde sonuç almamak söz konusu değil" şeklinde konuştu.

Bir katılımcının, şirket kurmanın uzun sürdüğünü ileri sürmesi üzerine Bakan Yılmaz, bürokrasi ile sürekli mücadele etmek ve bürokrasiyi sadeleştirmek gerektiğini vurguladı. Yılmaz, "Bilgi toplumu stratejisini istihdam ve büyüme odaklı şekilde hazırladık, son aşamalardayız. Gümrüklere gelince TOBB ve kamu arasında iyi bir işbirliği var. Kamu özel ortaklığıyla gümrük kapılarımızı modernize ediyoruz ama bu sadece sizin niyetiniz ile olmuyor. Karşı ülkenin niyeti de önemli" diye konuştu.

Kişi başına düşen milli gelirin dengeli dağılımıyla ilgili bir soru üzerine Yılmaz, kalkınmış toplum olmak için refahın topluma daha geniş bir şekilde dağılması gerektiğini söyledi.

Son 12 yılda Türkiye'de daha dengeli bir gelir dağılımı oluştuğunu kaydeden Yılmaz "Henüz ideal noktanın uzağındayız ama nispi olarak iyi noktadayız. Eğitim, fırsat eşitliği çok önemli. Eğitim gibi bir kanal olmasaydı bakan olarak burada olamazdım. Devletin vergi politikasından destek politikalarına kadar birçok enstrümanı var. Adalet sağlamadığınız sürece huzurlu toplum oluşturmanız mümkün değil. Huzurlu toplum olabilmek için sosyal adaleti sağlamak zorundayız" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA