LASİD Genel Sekreteri Ünsal:

"(Yeniden düzenlenen kış lastiği genelgesi) Değişikliklerin en önemlisi kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliğinin en az 4 milimetre olması zorunluluğudur"

LASİD Genel Sekreteri Ünsal:
LASİD Genel Sekreteri Ünsal:
GİRİŞ 18.11.2014 11:26 GÜNCELLEME 18.11.2014 11:26

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, yeniden düzenlenen kış lastiği genelgesine ilişkin "Değişikliklerin en önemlisi kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliğinin en az 4 milimetre olması zorunluluğudur" değerlendirmesini yaptı.

LASİD açıklamasına göre, karayollarında 1 Aralık tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak kış lastiği zorunluluğuyla ilgili bazı konular bir genelgeyle yeniden düzenlendi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan bu son genelgeyle 2012 yılında yayınlanan genelgenin bazı maddeleri değiştirildi.

Yeni genelgede otomobiller bu kış da zorunluluk kapsamına alınmazken, kış lastiği yeniden tanımlandı. Ticari araçlarda tüm lastikler için 4 milimetre diş derinliği aranacak olup, römorklarda ise kış lastiği zorunlu olmayacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, yenilenen genelgede kış lastiği tanımının yeniden yapıldığını belirterek, buna göre eski genelgede lastiklerin kış lastiği olduğunun anlaşılması için kullanılan "M+S" işaretinin yanında, "ve/veya kar tanesi (snowflake)" işaretinin bulunmasının da yeterli olacağını ifade etti.

Ayrıca buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastiklerin de kış lastiği yerine geçeceğini aktaran Ünsal, kamyonet, minibüs ve "A" türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde tüm lastiklerin kış lastiği olması gerektiğini vurguladı.

Ünsal, kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinde "M+S" veya kar tanesi ya da her iki işaretin birlikte aranacağı bilgisini vererek, şunları ifade etti:

"Değişikliklerin en önemlisi ise kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliğinin en az 4 milimetre olması zorunluluğudur. Diğer önemli değişiklik, yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması zorunluluğunun kaldırılmış olmasıdır. Bunların yanında bakanlık yetkililerince yapılacak yol kenarı denetlemeleriyle ilgili yeni genelgenin koyduğu kurala göre yol kenarı denetlemelerinde denetçiler, kurallara uygun olmayan araçlara bir idari para cezası karar tutanağıyla 519 lira ceza kesecek. Araç, denetimle görevli olanlar tarafından lastik değiştirebileceği en yakın yerleşim birimine gönderilecek. Yerleşim yerinin adı idari para cezası karar tutanağı üzerinde belirtilecek."

KAYNAK: AA