TCMB Başkan Yardımcısı Kenç'e uluslararası görev

TCMB Başkan Yardımcısı Kenç, Uluslararası Mutabakat Bankası bünyesinde yer alan Irving Fisher Komitesi Başkanlığına atandı

TCMB Başkan Yardımcısı Kenç'e uluslararası görev
TCMB Başkan Yardımcısı Kenç'e uluslararası görev
GİRİŞ 17.11.2014 09:55 GÜNCELLEME 17.11.2014 09:55

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Turalay Kenç, Uluslararası Mutabakat Bankası (BIS) bünyesinde yer alan Irving Fisher Komitesi (IFC) Başkanlığına atandı.

BIS'in internet sitesinde yer alan açıklamada, 10 Kasım 2014 tarihli BIS Merkez Bankaları Başkanları toplantısında TCMB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Turalay Kenç'in, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 3 yıllığına IFC Başkanlığı görevine atandığı belirtildi.

Komitenin, dünya genelinde merkez bankası ekonomistleri ve istatistikçilerinin merkez bankalarında istatistik konularını tartıştığı bir forum olduğu ifade edilen açıklamada, "Pek çok merkez bankasının kurucusu olduğu IFC, merkezi İsviçre'nin Basel kentinde yer alan BIS çatısı altında görev yapmaktadır. Komite işlevlerini, 2013 yılında imzalanan mutabakat zaptı sonrasında, istatistik alanındaki en önemli bilimsel organizasyon olan Uluslararası İstatistik Enstitüsü (ISI) ile de yakın bir mesai ile yürütmektedir" denildi.

Komite'nin adının 1867-1947 yılları arasında yaşamış olan ABD'li iktisatçı Irving Fisher'den aldığı kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Irving Fisher, merkez bankalarının para politikası ve finansal istikrara yönelik uyguladığı politikaların yapımında iktisadi değişkenlerin ölçümü ve bu değişkenler arasındaki ilişkilerin nicelleştirilmesi konusunda disiplinler arası yol gösterici çalışmalar yapmıştır. Irving Fisher’in bu vizyonu da IFC’nin temel amaçları ve çalışma prensipleri açısından belirleyici unsurlar arasında yer almıştır. 78 ülkeden toplam 82 üyesi bulunan Komite, küresel ve bölgesel konferanslar, çalıştaylar ve seminerler yoluyla da uluslararası üst düzey tartışmalara imkan sağlamaktadır.

Prof. Dr. Turalay Kenç

York University'de ekonomi doktorası yapan Turalay Kenç, İngiltere'de University of Cambridge, University of London, the University of Durham, Imperial College London University'de Öğretim Üyesi olarak hizmet verdi.

Kenç, Bradford University'de profesör olarak görev yaparken 14 Nisan 2009'da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Banka Meclisi Üyeliği'ne seçildi. 7 Mayıs 2009 tarihinde Para Politikası Kurulu Üyeliğine seçilen Prof. Dr. Turalay Kenç, 29 Nisan 2011 tarihinden itibaren TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

KAYNAK: AA