OİB heyetinden Belarus'a ziyaret

Birlik Başkanı Sabuncu: ''Belarus'ta otomotiv sanayi için ürün tedarikinden ortaklığa kadar birçok fırsat bulunuyor''

OİB heyetinden Belarus'a ziyaret
OİB heyetinden Belarus'a ziyaret
GİRİŞ 16.11.2014 13:07 GÜNCELLEME 16.11.2014 13:07

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Belarus'ta otomotiv sanayi için ürün tedarikinden ortaklığa kadar birçok fırsat bulunduğunu bildirdi.

Sabuncu, yazılı yaptığı açıklamada, otomotiv endüstrisinin en büyük hedef pazarı olan Rusya Federasyonu ile Bağımsız Devletler Topluluğu'nda etkinliklerini artırabilmek için faaliyetlerini sürdürdüklerini, bu kapsamda bölgenin önemli ülkelerinden Belarus'a sektörel ticaret heyeti programı düzenlediklerini bildirdi.

Görüşmeler kapsamında ortaklık, ihracat gibi somut işbirliği konularının ele alındığını açıklayan Sabuncu, Belarus'taki otomotiv endüstrisinin, Türk otomotiv endüstrisinin tecrübesinden yararlanmak istediğini dile getirdi.

Belarus'ta otomotiv sanayi için ürün tedarikinden ortaklığa kadar birçok fırsat bulunduğunu bildiren Sabuncu, ''BELAZ firması, jeneratör, çekiciler, elektrik elektronik ürünler, elektromekanik transmisyon gibi birçok ürüne ihtiyaç duyduğunu; Amkador şirketi, özellikle radyatör ve soğutma sistemlerinde ithalat ve ortak yatırıma açık olduğunu heyetimize bildirdi. Bate Holding de marş motoru, direksiyon aksam-parça, kardan mili, ışıklandırma sistemleri, kablo, ön panel gibi birçok ürünü Türk şirketleri ile birlikte üretme veya bunları tedarik etmek istiyor'' ifadesini kullandı.

Ayrıca Rusya Federasyonu ile Kazakistan ve Belarus arasında gümrük birliği anlaşması olduğunu vurgulayan Sabuncu, şöyle devam etti:

''Gümrük Birliğinin ilan ettiği en önemli amaçlar, Ortak Pazarın kurulması, malların, kişilerin ve sermayenin serbest dolaşımı, üç ülkede de ticaret, iş yapma, yatırım, sertifikasyon şartlarının tek standarda getirilmesi, üçüncü ülkelerden gelen ürünler için ortak gümrük tarifesi uygulanması, tarife dışı engellerin de tek standarda getirilmesi olarak sayılabilir. Gümrük Birliği, hedef pazarlarımız olan bu üç ülke adına bizim için fırsat olabilir.''

OİB heyetinin, altyapı, maden ocakları gibi büyük projelerde kullanılan, taşıma kapasitesi 450 tona ulaşan kamyonları üreten dünyanın bu alandaki en büyük üreticisinden birisi olan Belarus Otomobil Fabrikası'nı (BELAZ) ziyaret ettiği bildirildi. Ayrıca Amkador gibi önemli üreticilerin tesislerini de gezen heyetin, Belarus'tan olumlu izlenimlerle ayrıldığı belirtildi.

Öte yandan, Minsk şehrinde gerçekleşen temaslarda iki ülke firmaları arasında ön eşleştirme de yapılarak işbirliğinin önünün açıldığı kaydedildi.

KAYNAK: AA