Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar-Ge destekleri

Araştırma geliştirme projeleri destekleme ödemesinden yararlanmak için gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar tarımsal desteklerden 5 yıl süreyle mahrum bırakılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar-Ge destekleri
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar-Ge destekleri
GİRİŞ 15.11.2014 11:17 GÜNCELLEME 15.11.2014 11:17

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının araştırma geliştirme projeleri destekleme ödemesinden yararlanmak için gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar tarımsal desteklerden 5 yıl süreyle mahrum bırakılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Araştırma ve Geliştirme Destek Programına İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile Bakanlığın ve sektörün ihtiyaç duyduğu öncelikli konularda bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi için uygun görülen araştırma geliştirme projelerine ve araştırmacılara doğrudan destekleme ödemesi yapılmasının sağlanması amaçlandı.

Buna göre Bakanlıkça desteklenecek araştırma-geliştirme projelerinin değerlendirildiği ve nihai kararların alındığı Değerlendirme Kurulu, müsteşar yardımcısı başkanlığında, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar, Gıda ve Kontrol, Hayvancılık, Bitkisel Üretim, Balıkçılık ve Su Ürünleri, Tarım Reformu Genel Müdürlüklerinden en az genel müdür yardımcısı seviyesinde birer temsilci, ilgili fakültelerden 2 öğretim üyesi, TÜBİTAK, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Ziraat ve Gıda Mühendisleri Odalarından birer temsilci ve gerektiğinde konusunda uzman en fazla 2 üyenin katılımıyla oluşacak.

Kurul, yılda 2 kez toplanacak. Desteklenmesine karar verilen projeler için proje yürütücüsü, yürütücü kurum/kuruluş yöneticisi ve TAGEM Genel Müdürü arasında sözleşme imzalanacak.

Destek ödemesi, Bakanlık tarımsal destekleme bütçesinden, proje gelişme ve sonuç raporunun Kurul tarafından kabul edilmesinin veya araştırmacının belirlenmesinin ardından yapılacak. Proje hesabı, kurum adına, Ziraat Bankasında açılacak.

Ek ödenek ve proje süresinin uzatılması

Projelere öngörülmeyen giderler için proje yürütücüsünün gerekçeli başvurusu üzerine Kurul tarafından ek destek verilebilecek, verilecek ek destek tutarı Bakanlıkça verilen desteğin yüzde 10'unu geçmeyecek.

Projenin sonuçlarının uygulamaya aktarılmasıyla ilgili faaliyetler ile ticari uygulamaya dönüştürülmesi, tescil, patent, sertifikasyon, faydalı model ve benzeri işlemleri için yapılacak giderlere destek verilebilecek ancak verilebilecek bu destek proje süresince verilen Bakanlık desteğinin yüzde 10'unu geçmeyecek.

İdari yaptırımlar

Destekleme ödemesinden yararlanmak üzere gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar tarımsal desteklerden 5 yıl süreyle mahrum bırakılacak.

Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faiziyle geri alınacak.

KAYNAK: AA