Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci:

"(İnşaat çeliğine denetim) Açıklamalar yerinde ve doğrudur. Sektörümüz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır"

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci:
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci:
GİRİŞ 15.11.2014 11:12 GÜNCELLEME 15.11.2014 11:12

Ccedil;elik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin inşaat çeliği üretimi yapan tesislerin denetleneceği yönünde yaptığı açıklamaya ilişkin, "Açıklamalar yerinde ve doğrudur. Sektörümüz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır" değerlendirmelerini yaptı.

Ekinci yazılı açıklamasında, yıllardır Rusya, Ukrayna ve son zamanlarda da Çin'den ithalatı gerçekleştirilen yarı mamul kütüğün kalitesinin farklı standartlarda olması nedeniyle TSE standart hassasiyetinin kaybolduğuna dikkati çekti.

Uygun standartta üretilmemiş veya haddelemesi yapılmamış ürünlerin bina yapımında kullanılmasının istenmeyen bir deprem durumunda büyük risk teşkil ettiğine işaret eden Ekinci, ancak Türkiye'de entegre üretim tesislerinde üretilen inşaat çeliklerinin standartlara uygun olarak üretildiğini ve tehlike arz etmediğini vurguladı.

Ekinci, üretiminin büyük bir kısmını ihraç eden bir sektör olarak TSE sertifikasının yanı sıra değişik ülkelerin kalite sertifikalarına da sahip olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu özelliklerimizden dolayı yıllardır dünya inşaat çeliği ihracatında yıllık 10 milyon tona yakın ihracatımızla birinci sırada yer almaktayız. Kalitemize örnek olarak dünyanın en uzun binası Dubai'deki Burç Halife'nin yüzde 100'ü Türk çeliğinden inşa edilmiş olmasını verebiliriz. Sektörümüz ihraç ürünlerinde gösterdiği özenin aynısını iç piyasa için üretimlerinde de sergilemektedir. İthal edilen inşaat çeliği ürünlerinin laboratuvarlarda kalite ve standart testlerinden geçilmesi gerekiyor. Bu testler asla kağıt üzerinde kalmamalıdır, uygulamanın sıkı bir biçimde işlemesi gerekmektedir. Elbette ki depremle ilgili risk sadece inşaat çeliğinin kalitesinin iyi olmasıyla bertaraf edilemez. İnşaatlarda zemin etütlerinin, mühendislik olarak statik hesapların, kullanılan ürünlerin projeye uygunluğunun ve işçiliğin de doğru yapılması gerekmektedir ancak o zaman istenmeyen depremlerin yarattığı tahribat bertaraf edilebilir."

Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin inşaat çeliği üretimi yapan tesislerin denetleneceği yönündeki açıklamalarını "yerinde ve doğru" olarak nitelendiren Ekinci, sektör tarafından memnuniyetle karşılandığını da dile getirdi.

KAYNAK: AA