YHT'ler otobüslerin yolcu sayısını da artırdı

Bakan Lütfi Elvan, Yüksek Hızlı Trenlerin (YHT) hizmete girdiği şehirlerde seyahat alışkanlıklarının değiştiğini belirtti.

YHT'ler otobüslerin yolcu sayısını da artırdı
YHT'ler otobüslerin yolcu sayısını da artırdı
GİRİŞ 25.10.2014 12:35 GÜNCELLEME 25.10.2014 12:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,"YHT'nin hizmete girdiği kentler arasında ulaşım pazarında ilave bir büyüme meydana geldi. Artan seyahat oranı otobüs yolcu sayılarında da artışı beraberinde getirdi" dedi.

Bakan Elvan,  YHT'lerle 2009-2014 yılları arasında toplam 16 milyon 755 bin yolcunun seyahat ettiğini, YHT bağlantılı konvansiyonel tren ve otobüs taşımacılığı ile yaklaşık 2 milyon yolcu taşındığını söyledi. Elvan, "Elde edilen veriler, tren yolculuklarının otobüs seyahatlerine katkı sağladığını gösteriyor. Bu tablo, ulaşım modları arasında rekabet olmadığını, aksine birbirini destekler seyir izlediklerini göstermesi açısından sevindiricidir" diye konuştu.

YHT ulaşım alışkanlıklarını değiştirdi

YHT hizmete girdikten sonra, evinden çıkmayan binlerce insanın, seyahat etmeye başladığını anlatan Bakan Elvan, "Böylece YHT'nin hizmete girdiği kentler arasında ulaşım pazarında ilave bir büyüme meydana geldi. Artan seyahat oranı otobüs yolcu sayılarında da artışı beraberinde getirdi" ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan, Ankara, Eskişehir, Konya ve İstanbul arasında bir YHT ringi oluştuğunu belirterek, YHT'lerin sadece ulaştığı kentlere değil yakın çevresindeki kentlere de hizmet verdiğini dile getirdi.

İller arası turizm YHT ile canlandı

Bakan Elvan, seyahat oranına paralel olarak esnafın da kazancını arttığını belirterek, şunları kaydetti:

"YHT ile birlikte, kentlileşmenin en önemli unsurlarından birisi olan kültürel, sanatsal ve spor organizasyonlarına talep artmakta, özellikle gençlerimiz YHT ve otobüs bağlantılı seferlerle yeni şehirleri keşfetmektedir. Diğer taraftan, otobüs bağlantılı yüksek hızlı tren seferleriyle günübirlik seyahat mümkün olduğu için iş, öğrenim gibi nedenlerle konut taşıma yerine, günü birlik gidip gelme tercih edilmeye başlandı. Bu ise aile birliğine ve ailelerin bütçelerine çok önemli katkı sağlamaktadır.

YHT bağlantılı otobüs ile Ankara-Bursa arası 6 buçuk saatten 4 saate, Konya -Bursa arası 8 saatten 4,5 saate, Ankara-Antalya arası 9 saatten 6 saat 50 dakikaya, Ankara-Alanya arası 8,5 saatten 6 saat 20 dakikaya, YHT bağlantılı tren ile Ankara-Kütahya arası 4,5 saatten 3 saate, Ankara-Karaman arası 5 saatten 3 saate indi. Bu ringteki değişimler bile önümüzdeki yıllarda nasıl bir Türkiye tablosunun ortaya çıkacağını göstermektedir. Yapılan araştırmalar, YHT'lerin 300 kilometrelik çapı içerisinde kalan şehirleri birbirinin banliyösü haline getirdiğini göstermektedir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • keskin 9 yıl önce Şikayet Et
    Fransa'daki, Çin'deki YHT'ler yanında bizimkiler çok yavaş kalıyor.
    Cevapla
  • Mehmet Emin 9 yıl önce Şikayet Et
    Ankara İstanbul YHT çok ucuz olmalı. Otobüsün yarı fiyatından az olmalı. Doğu seferleri Ankara'da bitmeli, İstanbula kalan mesafe YHT ile aşılmalı. Hem otoban rahatlar, hem Şöforler, Hem de İstanbul Trafiği.
    Cevapla