Gıdalara bu maddeler eklenemeyecek!

Bal, katı ve sıvı yağlar, tereyağı, kaymak, fermente süt ürünleri, yaprak çay ve kuru makarnaya eklenemeyecek katkı maddeleri artırıldı.

Gıdalara bu maddeler eklenemeyecek!
Gıdalara bu maddeler eklenemeyecek!
GİRİŞ 25.10.2014 10:58 GÜNCELLEME 25.10.2014 11:05
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, bal, bitkisel ve hayvansal kaynaklı emülsifiye edilmemiş katı ve sıvı yağlar, tereyağı, aromalandırılmamış pastörize ve sterilize (UHT dahil) süt, pastörize krema ve kaymak, fermentasyondan sonra ısıl işlem görmemiş aromalandırılmamış fermente süt ürünleri, aromalandırılmamış yayık altı, kahve (aromalandırılmış kolay çözünebilen kahve hariç) ve kahve ekstraktları, aromalandırılmamış yaprak çay, şeker, kuru makarnaya (glutensiz, gluteni azaltılmış ve düşük proteinli diyet amaçlı makarnalar hariç) eklenemeyecek katkı maddeleri artırıldı.

Söz konusu gıda ürünlerinin imalatında bugünden itibaren aralarında "vinylbenzene" ve "methyl methanethiosulfonate"ın da bulunduğu katkı maddeleri kullanılamayacak. Bugünden önce faaliyete başlamış gıda işletmecileri tarafından piyasaya arz edilen ve belirtilen maddeleri içeren ürünlerle bu ürünleri içeren gıdalar 31 Ocak 2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.

Bugünden önce piyasaya arz edilmiş ve bu maddeyi ihdas eden yönetmelik eki listede yer alan aroma verici maddeleri içeren bir gıda raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • bilocan 9 yıl önce Şikayet Et
    TUZ RUHU mısır nişastasından üretilen GLİKOZ VE FRUKTOZ YASAKLANMALI , yoksa Türkiyede herkes diyabet hastası olacak
    Cevapla
  • mebru 9 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef Globalleştikçe Uluslararası şirketler büyüyor, zenginleşiyor, Tekelleşiyor, hükümetlere baskı yapabilyor. Bütün dünyada bunlarla savaşan yerli çiftçiler, kurumlar var. Katkı maddeleri bütün hazır, ambalajlı gıdalarda var. Üstüne yabancı gıdalardaki jelatinin hangi hayvandan elde edildiği belli değil. Söylenenlere bakılırsa taze!! denilen sebze ve meyvalarda bozulmayı önlemek için yapılan MAP denilen mumlamada çok zararlı kimyasallar, jelatin var. Çaresi yerli, geleneksel tarım. Bölge pazarlarından alış veriş yapmak, sebze-meyvayı sirkeli suda bekletmek.
    Cevapla
  • Alternatif Düşünce 9 yıl önce Şikayet Et
    Yaptığı uygulamayı genelgeyi denetleyemeyen bir gıda bakanlığı var malesef.fırınlar ve ekmekler ortada
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    he çok görürüz, bu uygulamaları ya ekmeğede öyle dediler ne oldu gerçekten doğal bir ekmek yiyebiliyormuyuz hükümetin gıda icratları hep hikaye.GİMDES şu şu,katkı maddesi sakıncalı diyor bakanı yok kardeşim böyle bir şey diyor,tabi kime güveneceğiz gimdese ki gimdes gıda konusunda en güvenilir kurum olduğuna inanıyorum ben şahsen böyle düşünüyorum,gıda ve tarım bakanlığınada güvenmiyorum arkadaş,
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    sen önce git ekmeğin gramajına bak. içindekine bak üretim yapılan yerin temiz olup olmadığına bak.nerde hep hikaye
    Cevapla