İnternet kullanıcıları online alışveriş yapıyor

Araştırmaya göre dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 62'si, Türkiye'dekilerin ise yüzde 69'u online alışveriş yapıyor.

İnternet kullanıcıları online alışveriş yapıyor
İnternet kullanıcıları online alışveriş yapıyor
GİRİŞ 23.10.2014 16:34 GÜNCELLEME 23.10.2014 16:34

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin "Global Tüketici Araştırması - Consumer on Board"a göre, dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 62'si, Türkiye'dekilerin ise yüzde 69'u online alışveriş yapıyor.

EY'den yapılan açıklamaya göre, şirketin Türkiye'den de bin kişiyle görüştüğü "Global Tüketici Araştırması - Consumer on Board", 34 ülkede 29 bin 943 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Dünya sıralamada Hindistan yüzde 75'lik oranla başı çekerken, bu ülkeyi sırasıyla yüzde 70 ile Çin ve Hollanda takip ediyor.

Türkiye'nin dördüncü sırada yer aldığı listede, gelir seviyesi daha yüksek olan Almanya yüzde 59'la, Fransa yüzde 52 ile, Amerika yüzde 50 ile, İsviçre ise yüzde 45 ile dünya ortalamasının altında kaldı.

Online alışverişte giyim başı çekiyor

Araştırmaya göre, Türkiye'deki internet kullanıcıları dünya ile karşılaştırıldığında internette daha fazla zaman geçiriyor ve Türkiye'deki tüm yaş grupları genelinde internet, dünya ortalamasına nazaran daha elverişli bir bilgi edinme kanalı olarak değerlendiriliyor.

Gerek Türkiye'de, gerekse dünyada tüketicilerin online mağazalardan en çok giyim satın aldığı görülürken, Türkiye, bu kategoride de yüzde 7'lik farkla dünya genel ortalamasının üzerinde yer alıyor.

Son 12 ay içerisinde online satış kanalı üzerinden yapılan yüzde 51'lik giyim alışverişini, yüzde 40 ile tüketici elektroniği, yüzde 34 ile telefon veya mobil tarife paketleri izliyor.

2013-2014 dönemi 2011-2012 dönemiyle kıyaslandığında ise internet üzerinden yapılan alışverişlerdeki artışın en çok telefon veya mobil tarife paketleri, giyim ve tüketici elektroniğinde gerçekleştiği gözlemlendi.

Geleneksel mağaza alışverişlerinde en yüksek düşüş tüketici elektroniğinde

Türkiye pazarına bakıldığında, araştırmanın gerçekleştiği dönemdeki son 12 ay içinde hemen hemen tüm kategorilerde geleneksel mağazalardan yapılan alışverişlerin düşüş gösterdiği görüldü.

Geleneksel mağaza alışverişlerinde en yüksek düşüş 14 puanla tüketici elektroniğinde olurken, tüketici elektroniğini sırasıyla 12 puan ile giyim, 10 puan ile yiyecek-içecek takip etti.

Dünya ortalamasına bakıldığında ise tüketici elektroniği alışverişini mağaza kanalından yaptığını söyleyenlerin sayısında 8 puanlık bir düşüş olduğu gözlendi.

Türkiye'de online alışverişi etkileyen faktörlerin başında, 10 üzerinden yapılan değerlendirmeye göre 8,4'le web sitesinin güvenliği birinci, 8,1'le teslimat şartları ikinci, 7,2 ile tanıtıcı teklifler üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye'den araştırmaya katılan tüketiciler internet üzerinden en uzun araştırmayı otomobil için gerçekleştirirken bu kategoriyi sırasıyla evle ilgili sigortalar ve telefon veya mobil sözleşmeler takip ediyor.

Araştırmaya göre, Türk tüketicilerinin marka sadakatinin öne çıktığı ürün grupları sırasıyla yiyecek-içecek, tüketici elektroniği ve giyim olarak sıralanıyor. Türk tüketicilerinin marka sadakati, global ortalamaya ve Batı Avrupa'ya göre farklılaşmazken; Orta Doğu ülkelerine nazaran 0,3 puan daha yüksek olduğu görülüyor.

Tüketici sadakatinde sadece 2011-2012 dönemine kıyasla 2012-2013 döneminde ticari mallar, evle ilgili sigortalar ve tüketici kredileri kategorilerinde düşüş gözleniyor. Diğer tüm kategorilerde artış göze çarpıyor.

KAYNAK: AA