Erken emeklilik geliyor

Torba tasarı ile çalışan annelere, borçlu Bağ-Kur'lulara, madencilere ve gurbetçilere erken emeklilik imkanı getiriyor.

Erken emeklilik geliyor
Erken emeklilik geliyor
GİRİŞ 20.09.2014 10:40 GÜNCELLEME 20.09.2014 10:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayanlara iyi haber geldi. Bakan Çelik, 'Görevimiz bu soruna çare bulmak. Kurumlar arasında konuşuyoruz' dedi. Emeklilik için yıl ve yaş şartlarını tamamlamış ancak prim günü eksiği olanların yüzünü güldürecek açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilikle ilgili kendilerinden çok fazla talepte bulunulduğunu belirterek, "Bir kişi 60-65 yaşını doldurmuş, çalışma imkanı yok ama emekliliğine de belirli bir süre kalmış ise bu bizim toplumumuzda sorun.
 
Buna çare bulmamız gerekiyor. Bizim görevimiz buna çare bulmak" dedi. Konunun masada tartışıldığını anlatan Çelik, "Ama kurumlar arasında uzlaşı sağlanmadan olmaz. Bu işlerin tümünün mali boyutları var.
 
Bunları konuşmadan rastgele beyanda bulunmayı ben öteden beri doğru bulmuyorum. Bu önemli bir problemdir. Bunun için bunlar kurumlar arasında konuştuğumuz konular" şeklinde konuştu.
 
Erken Emeklilik Hak Kazananlar 6 YIL Karlı Olacak
Torba yasa ile SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı genişletiliyor. Artık Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek. Doğum borçlanması yapılabilecek çocuk sayısı da 2'den 3'e çıkarılıyor. Böylece çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek. Yaşı ve yılını tamamlamış bir anne 3 çocuk borçlanarak 6 yıl erken emekli olabilecek.
 
YAPILANDIRMA YOLU
Çok sayıda Bağ-Kur'lu yapılandırma düzenlemesi sayesinde emekli olabilecek. Torba yasa kapsamında getirilen imkan doğrultusunda borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, bu şekilde günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatacak. Yaklaşık 1.3 milyon Bağ-Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor. Bu kapsamdaki yaklaşık 70 bin Bağ- Kur'lunun emekliliğinin önündeki engel de kalkacak.

YORUMLAR 1
  • Maaşşız emekli 9 yıl önce Şikayet Et
    26 yılın üzerinde hizmet süremiz 9 binin üzerinde prim günü olup da benim gibi çalışmıyan 2001 yılındaki kanunla yaş mağdurları olan bizlere neden emeklilik verilmiyor. 2 bin-3 bin prim günü olanlar emekli edilmeye çalışılıyorsa (elbette onlara da çözüm bulunmalı) yıl ve prim şartlarını tamamlayanlara yönelik de çalışma yapılması daha adaletli olur.
    Cevapla