Tapuda yeni dönem başlıyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) uygulamasını vatandaşın kullanımına açtı.

Tapuda yeni dönem başlıyor
Tapuda yeni dönem başlıyor
GİRİŞ 05.09.2014 13:00 GÜNCELLEME 05.09.2014 13:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Tapu ve  Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, vatandaş merkezli çalışmalarına bir yenisini daha  eklediği belirtilerek, vatandaşların artık internet üzerinden, ister evinden  ister cep telefonundan kendi parselinin ya da satın almayı düşündüğü parselin  yerini görebileceği bildirildi. 

 Açıklamada, sistem hakkında şu bilgilere yer verildi: 
 
"MEGSİS, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından; kadastro  müdürlüklerinde bulunan taşınmazlara ilişkin teknik verilerin tapu bilgileri ile  eşleştirilerek, uluslararası standartlarda harita servisleri aracılığıyla bu  bilgilere ihtiyaç duyan vatandaşlara sunulması, kurum, kuruluş ve belediyeler ile  paylaşılması amacıyla hazırlanmış bir uygulama olma özelliğini taşıyor kapsamında  toplanan kadastro verileri aynı zamanda vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla  tapu bilgileri ile birlikte harita servisi olarak e-Devlet kapısından da  sunuluyor. Bu servisler, www.turkiye.gov.tr adresinden sunulan ilk ve tek coğrafi  servis olma özelliğini taşıyor. 
 
www. tkgm.gov.tr  adresinden  "parsel sorgulama" linki ile il, ilçe,  mahalle/köy, ada ve parsel bilgileri girilerek doğrudan parsel sorgulaması  yapılabiliyor. Bilgilerin girilmesi sonucunda parselin uydu fotoğrafı ile çakışık  görüntüsü ekrana yansıyor.

Parsel sorgulama ekranı herkese açık bir uygulama olup  parselin yerini görsel olarak göstererek vatandaşın, evinde oturduğu yerden  parsel hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyor. Böylece, vatandaşlar parseli  satın almadan önce, parselin konumunu, tapu alanını, niteliğini ve pafta  bilgisini görerek parsel hakkında gerekli bilgilere sahip olabiliyor.  Vatandaş,  aynı zamanda maliki olduğu parsel ile ilgili her türlü bilgiye e-Devlet üzerinden  ulaşabiliyor.

Planlamalarda, altyapı hizmetlerinde, kentsel dönüşüm, çiftçi kayıt  sistemi gibi ülke ekonomisine katkı sağlayan uygulamalarda kullanılmak üzere bu  bilgiler ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapılmak suretiyle de  paylaşılıyor. Vatandaşların, MEGSİS üzerinden daha fazla bilgi edinilebilmesi  yönündeki çalışmalar da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce devam ediyor." 

KAYNAK: AA