Bakan yerli otomobil için tarih verdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık 'yerli otomobili 2020'den önce yollarda görmek istiyoruz' dedi.

Bakan yerli otomobil için tarih verdi
Bakan yerli otomobil için tarih verdi
GİRİŞ 03.09.2014 16:21 GÜNCELLEME 03.09.2014 16:21
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'ye yerli otomobil markası kazandırmak için özel sektörle yol haritasının belirlendiğini ifade ederek, "Yerli otomobil 2020'den önce yollarda olsun istiyoruz" dedi.

Yerli Otomobile ilişkin bilgi veren Fikri Işık, yerli otomobilin içten yanmalı motor teknolojisinde değil, hibrit ya da elektrikli otomobil kategorisinde olacağını söyledi.

Otomotiv devlerinin elektrikli araçlara dönüşüm içinde olduğunu hatırlatan Işık, Türkiye'nin bu fırsatı değerlendirmek istediğini dile getirdi. Kendisine bağlı TÜBİTAK'ın AR-GE boyutunda lokomotif olacağını belirten Işık, üretim için yerli firmaların çok istekli olduğunun altını çizdi. Özel sektörle Türkiye'ye yerli otomobil markası kazandırmak için yol haritasının belirlendiğini kaydeden Işık, "2020'den önce yerli otomobil yollarda olsun istiyoruz" diye konuştu.

Elektrikli otomobilde batarya, yazılım ve donanım olmak üzere üç ana teknoloji bulunduğunu anlatan Işık, "tasarım alanlarında farklı babayiğitlerin işbirliğiyle" ürünün ortaya konulabileceğini kaydetti.

Işık, "Aradığımız babayiğitler noktasında ciddi olarak 'biz bu işte varız' diyen Türkiye'nin özel sektörü var. Üretimi onlarla yapıp Türkiye'ye yerli otomobil markası kazandırmak istiyoruz. Yükü bir tek insanın omuzuna değil de belki birkaç insanın omuzuna vermek olabilir. Bataryayı bir babayiğit üstlenebilir, elektrikli motorlarını başka babayiğit, yazılımını başka bir babayiğit üstlenebilir" değerlendirmelerinde bulundu.

"Türksat 6A'dan sonra sıra yer gözlem uydusunda" Fikri Işık, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarına da değinen Işık, bir AR-GE projesi olan Türksat 6A'nın yapılmasıyla Türkiye'nin dünyada sayılı ülkeler arasına gireceğini söyledi. Işık, tamamı yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'dan sonra daha yüksek çözünürlüklü yeni bir yer gözlem uydusu yapımının hedeflendiğini bildirdi. Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterenKOSGEB'in çalışmaları hakkında da bilgi veren Işık, KOBİ'lerin kurumsallaşma çalışmalarını çok önemsediklerini ifade etti. Işık, kurumsallaşmayı gelişen piyasalarda rekabet etmenin olmazsa olmazı olarak gördüğünü dile getirerek, KOBİ'lerin birlikte iş yapma kültürünü artırmak için yoğun çaba sarf edildiğini söyledi. Bakanlığının kümelenme programlarına ilişkin ayrı bütçeler oluşturduğunu ifade eden Işık, "İşbirliği Güç Birliği Programı" benzeri projelerin 2015'te de hayata geçirileceğini kaydetti.

Bakan Işık, KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için borsaya açılmalarına yönelik çalışmaların da tüm hızıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 3
  • hakan asil 9 yıl önce Şikayet Et
    Neden içten yanmalı değil. Bu teknolojiyi icat etmeden mi dönemi kapanacak. Ülkemize her marka araba petrol yakıtlı aracını getirip çatır çatır satarken neden bizim olmayacak. Sayın bakan bu doğru bir yaklaşım değil. Elin benzinini gavurun arabasında kullanıp parası da peşin veririken neden kendi aracımızda kullanmıyoruz.
    Cevapla
  • Recep GÜLER 9 yıl önce Şikayet Et
    Otomobiller için,20 yaş üstü teşvik yasası???. Sayın yetkililer...20 yaş üstü otomobiller için,hurda teşviği yasası,,torbada varmı?Otomobil sektörü,bu yasaya neden duyarsız?Çevre ve ekonomi için büyük bir atılım olacak bu yasa ne zaman çıkacak?
    Cevapla
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    bilim bakanı imiş. yav biz daha sıradan herhangi bir ürünün kalıp çeliğini dışardan alıyoruz içden yanmalı motoru yapda demir yapmayı öğrenelim demiri öğrenirsen petrolude çıkarırsın toprağı delen matkabı yaparsın barajlardaki pompalara verilen paralar dışarı gitmez pompaları biz yaparız daha çoooooook örnek varda anlarmısınız bilmem
    Cevapla