İsveçli Türkler sağlık anlaşmasını bekliyor

İsveç’te yaşayan Türkler, iki ülke arasında yaşlılık dönemlerinde kendileri için kolaylık sağlayacak sağlık anlaşmasını bekliyor.

İsveçli Türkler sağlık anlaşmasını bekliyor
İsveçli Türkler sağlık anlaşmasını bekliyor
GİRİŞ 18.08.2014 10:01 GÜNCELLEME 18.08.2014 10:01

İSVEÇ'te emekli olup Türkiye'de yaşayan veya tatil için yurda giden İsveç'teki Türkler, iki ülke arasında yapılacak bir anlaşmayla Türkiye'de bulundukları dönemde sağlıkgiderlerinin sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmasını istiyor.

İsveç ile sağlık anlaşması bulunan ülkelere giden İsveç vatandaşlarının tedavi giderleri ülkeleri tarafından karşılanıyor. Ancak Türkiye ile aynı anlaşma bulunmadığından İsveç'te emekli olan Türkler, Türkiye'de bulundukları sürede acil hizmetleri dışındaki tedavi giderlerini kendileri karşılamak zorunda kalıyor. 

DİYALİZ MASRAFLARINI ÖDEDİ

İsveç’ten emekli diyaliz hastası Olcayto Berdi, gittiği ülkelerde İsveç Sosyal Güvenlik Kurumu’nun diyaliz masraflarını ödediğini ancak İsveç’te teşhis konmuş bir hastalık için Türkiye’deki tedavisinde hastane ve ilaç masraflarını kendisinin karşılamak zorunda kaldığını anlattı. 

Kırk yıl önce İsveç'e yerleşerek emekli olan Sırrı Emeksiz ise sadece AB ülkelerinin değil AB üyesi olmayan Şili gibi başka ülkelerin de İsveç ile ikili anlaşmaları olduğunu söyledi. 

İSVEÇ DAHA AZ ÖDEYECEK

Anlaşma yapıldığı takdirde İsveç'te çok pahalı olan sağlık hizmetlerini Türkiye'den daha ucuza sağlama imkanı bulacaklarını belirten Türkler, İsveç'in de böylece daha az ödeme yapmış olacağını savunuyor.

Türk göçmenler, Türkiye tarafından bir teklif verildiğini öğrendiklerini dile getirerek, Türkiye'ye verilecek yanıtın olumlu olmasının kendilerini sevindireceğini ifade söylüyor.