Türkiye için gurur anları

Milli imkanlarla geliştirilen "Taaruz ve Taktik Keşif Helikopteri (ATAK)" için , Kara Havacılık Komutanlığında tören düzenlendi.

GİRİŞ 10.06.2014 19:45 GÜNCELLEME 10.06.2014 19:51
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Milli imkanlarla geliştirilen taarruz ve taktik keşif helikopteri T-129 ATAK, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Kara Havacılık Komutanlığında düzenlenen törenle Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.  

TSK'nın ihtiyaçlarına uygun şekilde Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri üretilmesi amacıyla 2007 yılında imzalanan sözleşmenin ardından TUSAŞ tesislerinde üretilen ATAK, sahip olduğu tasarım özellikleri ve görev kabiliyetleriyle göz dolduruyor.

Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip olarak tasarlanan ATAK helikopteri, ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor.

ATAK, yakın hava desteği görevleri için güdümsüz roketler (76 adet) ve 20 milimetre top ile donatılmasının yanı sıra çok amaçlı görevlere uygun biçimde en modern elektronik harp gereçleri entegre edilerek, 8 güdümlü anti-tank füzesi "Mızrak", 12 güdümlü "Cirit", 2 "Stinger" ile görev yapabiliyor.

Milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan ATAK helikopteri, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma özelliği taşıyor.

TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk ATAK helikopteri prototipi, ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirmişti. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • WEDATT 9 yıl önce Şikayet Et
    MOTOR VE ELEKTRİK-ELEKTRONİK AKSAMLAR ÜRETİMİ. teknoloji transferi bir anda olmuyor. türkiye motor üretiminde büyük rol oynamalıdır. türkiye kendine özgü motor geliştirmeli en ufak sanayi ürününden en büyük motorlara kadar motor markası geliştirip üretmeli ve milletin hizmetine sunmalıdır. ayrıca elektrik-elektronik aksamların da türkiye tarafından üretilmesi gereklidir. bunlar büyük yatırımlar gerektiriyor. umarım ki türkiye bunları başarır. tabi emperyalizmden ne kadar yakayı kurtarırsa. ve türkiye yakasını kurtarıp kendi ürününü kendi üretmesi gerekiyor. yoksa emperyalizm 10 senede bir ülkede darbe yaptırır ve ülkeyi hep geriye hep geriye götürtür. zaten şimdiye kadar bunu yaptılar ve emperyalizm hep kazandı. artık türkiye kazansın.
    Cevapla
  • Mesut ILICA 9 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir proje emeği geçenlerin eline sağlık ama... Keşke motoru ve diğer bazı önemmli parçaları da yerli olsaydı.. bildiğim kadarıyla motorunu Abd den alıyoruz ve geçenlerde bu helikopteri yurt dışında bir ülkeye satmak için ihaleye girdiğimizde abd li firma bizi tehdit etmişti ihaleyi kazanırsanız motoru vermeyiz diye.. Bu çok büyük bir eksikliktir, böyle bir helikopteri yapabilenler motorunu da yapabilmelidir..
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 9 yıl önce Şikayet Et
    olcay çelik. Askeri yönden gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğumuzu herkes biliyor ama arayı kapatıyoruz çok şükür.
    Cevapla
  • AY FER 9 yıl önce Şikayet Et
    İNSAN OLAĞANÜSTÜ BİR VARLIKTIR YETERKİ BİR ŞEYİ YAPMAK İSTESİN.-HELAL OLSUN-. Bence bu bir başlangıç,bu azim,istek,inanç ve kararlılık olduğu müddetçe şu an için bizim hayal edemeyeceğimiz nice imalat ve icatlar gerçekleştirilecek.Mevlam yöneticilerimizi ve seçkin kadrolarını bu güzel ülkemizin başından eksik etmesin.bu gibi dahi insanlar her ülkeye nasip olmaz.
    Cevapla
  • kuant quazar 9 yıl önce Şikayet Et
    Vaybe bugunleride gormek varmis. Proje acikladnigi ilk gunden beri icimde bir ses engellerler diyordu ama soncuta arabadan once helikopter yaptik. Helal ve hayirli olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle