3. köprü için 2,3 milyar dolarlık finansman

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü inşa eden konsorsiyum ortaklarından İtalyan Astaldi, proje için Türk bankalarından 2,3 milyar dolar finansman sağladığını açıkladı.

3. köprü için 2,3 milyar dolarlık finansman
3. köprü için 2,3 milyar dolarlık finansman
GİRİŞ 27.05.2014 18:15 GÜNCELLEME 27.05.2014 18:15

Şirketin internet sitesindeki duyuruda, üçüncü boğaz köprüsünün inşası ve sonraki yönetim için Türk bankalarından 2,3 milyar dolarlık kredi sağlandığı bildirildi. Projenin dörtte birinin tamamlandığı belirtilen duyuruda, yapılan anlaşmanın inşaat faaliyetleri için kullanılacak ilk kredi diliminin ödenmesini kapsadığı ifade edildi.

Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra İstanbul Boğazı'na yapılan 3. köprü, ilklerin köprüsü olarak adlandırılıyor. Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilen, yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü 3. köprü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Köprü, gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak. 3. Boğaz Köprüsü, 59 metrelik genişliği, 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan, "dünyanın en uzun" ve "en geniş" asma köprüsü olacak. Köprü, 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip köprüsü özelliği taşıyacak.

Yapımına, 2013'te başlanan ve 2015'te tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, "yap, işlet, devret" modeliyle gerçekleştirilecek. 4,5 milyar lira (2,3 milyar dolar) yatırım bedeline sahip projenin yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş-Astaldi Konsorsiyumu tarafından yapılacak ve bu süre sonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına teslim edilecek.

Gelecek yıl hizmete girmesi öngörülen Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamındaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü için kullanılan 492 hektar alanın 3 katına karşılık gelen 1400 hektar alanda 3 yıl içinde ağaçlandırma yapılması planlanıyor.

KAYNAK: AA