Petrol akışı devam edecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Irak Petrol Bakanlığı'nın engelleme çabalarının sonuçsuz kalacağını, Türkiye üzerinden petrol satışının devam edeceğini bildirdi.

Petrol akışı devam edecek
Petrol akışı devam edecek
GİRİŞ 26.05.2014 11:33 GÜNCELLEME 26.05.2014 11:56

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, Irak Petrol Bakanlığı'nın, petrol satışını durdurmak için Paris'teki Uluslararası Ticaret Odası'na yaptığı başvuru hatırlatılarak, "Bütün petrol şirketlerinin ve ilgili tarafların emin olmasını istiyoruz. Irak Petrol Bakanlığı'nın tehditleri ve engelleme çabaları, Kürdistan petrolünün yurtdışına sevkiyatını kesinlikle durduramayacak. Türkiye üzerinden petrol akışı ve satışı devam edecektir" denildi.

Açıklamada, Irak Petrol Bakanlığı'nın, anayasayı çiğnediği, ayrıca petrol ihracı konusunda merkezi hükümeti ve Irak Meclisi'ni yanlış bilgilendirdiği ifade edildi.

Kürdistan bölgesi'nin yıllardır tankerlerle Türkiye ve İran'a petrol ihraç ettiği aktarılan açıklamada, "Boru hatlarıyla yapılan sevkiyatta maliyet daha düşük oluyor. Bu nedenle Irak Petrol Bakanlığı'nın girişimleri anlamsızdır. Bakanlık, Kürdistan bölgesinin federal anayasadaki haklarını ihlal ediyor" değerlendirmesi yapıldı.

Irak Petrol Bakanlığı'nın, Türkiye ve Kürdistan bölgesi aleyhine açtığı davanın, Irak ile uluslararası petrol şirketleri arasındaki ilişkileri tehdit edeceği belirtilen açıklamada, söz konusu girişimlerin, Irak'ın diplomatik ilişkilerine zarar vereceği, ülkenin petrol sevkiyatının tehlikeye gireceği öne sürüldü.

KAYNAK: AA