Balkanlar'ın durumu ihracatı etkiler mi ?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Balkanlar'da yaşanan sel sonrası ekonomiye etkisinin ne olacağını söyledi.

Balkanlar'ın durumu ihracatı etkiler mi ?
Balkanlar'ın durumu ihracatı etkiler mi ?
GİRİŞ 21.05.2014 13:39 GÜNCELLEME 21.05.2014 13:39

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bosna Hersek başta olmak üzere Balkanlar'da yaşanan sel felaketinin ihracata olumsuz etkisi olup olmayacağı sorusuna, "Bosna'daki afetten dolayı ihracatımızda herhangi bir etkilenme olmaz. Bosna bizim aslında geçiş güzergahımız bile değil" diye yanıt verdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İstanbul'daki programı kapsamında bu yıl 20.'si düzenlenen "Evteks Fuarı"nın açılışını yaptı. Zeybekçi, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükelşi ve sektör temsilcilerinin katıldığı fuar açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İHRACATTA HERHANGİ BİR ETKİLENME OLMAZ

Bakan Zeybekçi, bir gazetecinin, "Bosna'daki sel, Avrupa'ya ihracatta çıkış kapısı olduğu için ne derece etkiler?" sorusuna, "Bosna'daki afetten dolayı ihracatımızda herhangi bir etkilenme olmaz. Bosna bizim aslında geçiş güzergahımız bile değil. Yani, ihraç mallarımızın, ihraç ürünlerimizin geçiş güzergahı değil. Tabii, Bosna'daki bu afet yatırımcılarımız anlamında Türkiye'nin oradaki bazı yatırımları ve potansiyel yatırımlarının etkilenmesi mümkündür. Bazı düşüncelerimiz vardı Bosna ile ilgili, orada yatırım yapması gereken firmalarımız ile ilgili. Ama diğer taraftan Ukrayna ve Rusya krizinin ihracatımıza şu ana kadar bir etkisi yok. Şu ana kadar etkisi yok, fakat kriz derinleşirse ve süresi uzarsa etkilenmesi beklenebilir. Rusya ve Ukrayna bizim için ihraç pazarı. İthal mallarımızın yanında önemli bir ihraç pazarı. Etkilenmesi de beklenebilir ama şu anda bir etkilenmesi yok. Etkilenmemesi için de hükümet olarak da biz şu anda gerek Rusya ile görüşmelerimiz var" diye yanıt verdi.

LİBYA'DAKİ KAOS

Libya'da yaşanan kaosun sorulması üzerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Endişe ediyoruz, endişe duyuyoruz. Müteahhitlik hizmetlerimizde orada durma noktasına geldik zaten. Ama gelişmeyi de bir an önce yapmak istiyoruz. Orada yarım kalan birçok projelerimiz var. Bunları da müteahhitlerimizin bir an önce tamamlamasını istiyoruz. Libya hükümeti ile bu yönde mutabakatlarımız da var ama maalesef şartlar buna pek imkan vermiyor. Yakın bir gelecekte inşallah diliyoruz, dua ediyoruz Libya biran önce istediğimiz noktaya gelsin. O noktaya geldiğinde Libya'da birinci ülke tabii ki yine Türkiye olacaktır" diye cevap verdi.

Açılışın ardından bir süre stantları gezen Bakan Zeybekçi, bölgeden ayrıldı.

(İHA)