'Sayaç değişim bedeli haksız kazanç'

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerinin tüketiciye yansıttıkları sayaç değişim bedelinin haksız kazanç olduğunu savundu.

'Sayaç değişim bedeli haksız kazanç'
'Sayaç değişim bedeli haksız kazanç'
GİRİŞ 13.05.2014 13:05 GÜNCELLEME 13.05.2014 13:05

Yılmaz, elektrikte yeni abonelik ücretinin 300 lira civarında olduğunu belirterek, tüketiciden ayrıca 19-21 lira arası "açma-kapama" parası alındığını kaydetti.

Elektrik hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlardan, bu şekilde ücret alınmasının doğru olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Satıcı, hizmetinden yararlanmak isteğim şeyi açmazsa bundan nasıl yararlanacağım? Bu elektrik şirketlerinin piyasadaki hakim gücünü kötüye kullanmalarından başka bir uygulama değil. Bir bedel istemek, 'tüketiciden daha fazla ne koparabilirimin' hesabını yapmaktır. Alınan bu paranın haksız kazanç olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Yılmaz, tüketicilerin faturaları ayrıntılı incelemesi ve hukuka aykırı bir ek ödeme tespit eden vatandaşların, şirkete itiraz dilekçesi göndermesi gerektiğini anlatarak, tüketicilerin, bir an önce hizmet aldıkları şirkete dilekçe göndererek duruma itiraz etmeleri gerektiğini vurguladı.

Şirketin bu itirazı olumlu karşılamadığı taktirde, tüketicilerin hakem heyetine başvurarak alınan ücretin iptalini istemesinin önemine değinen Yılmaz, yeni tüketici kanunun 28 Mayıs'ta yürürlüğe gireceğine dikkati çekti.

Yılmaz, bu kapsamda vatandaşları bilgilendirmek için toplantılar düzenlediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kanunun getirdiği en önemli yeniliklerden biri, ister abonelik, ister kredi, ister kapıdan satış sözleşmelerinde satıcı ve sağlayıcının yaptığı iş ve işlemler üzerinden tüketiciyi açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirme sorumluluğu getirmesidir. Bu bilgilendirmenin yapılmaması ve sözleşmenin hükümlerini yerine getirmemek, hukuka aykırı bir davranıştır."

KAYNAK: AA