TZOB o projeyi AB'ye sundu

TZOB Başkanı Bayraktar, "Doğada çözülebilen çevre dostu materyal kullanılarak üretilen bahçe tarım aksesuarı Avrupa Komisyonu'na sunuldu. TZOB olarak tarımda plastik malzeme kullanımının önüne geçmeyi amaçlıyoruz" dedi.

TZOB o projeyi AB'ye sundu
TZOB o projeyi AB'ye sundu
GİRİŞ 20.04.2014 13:02 GÜNCELLEME 20.04.2014 13:02

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Degricol Projesi kapsamında çevre dostu maddeler kullanılarak üretilen bahçe tarım aksesuarının Avrupa Komisyonu'na sunulduğunu bildirerek, "TZOB olarak tarımda plastik malzeme kullanımının önüne geçmeyi amaçlıyoruz" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, atık olarak kısa sürede tabiatta kaybolabilen organik malzeme üretimini hedefleyen Degricol Projesi'ni Fransa'dan Plastipolis ile Mecafonction, Almanya'dan MGH, İngiltere'den Biopac, Hollanda'da DLO, İspanya'dan Inspiralia, Cetec ve R&R ile yürüttüklerini kaydetti.

Araştırmaların, İspanya ve Hollanda'daki enstitüler tarafından yapıldığını belirten Bayraktar, 36 aylık proje süresinin yarısının tamamlandığını ifade etti. Proje ortakları ile Avrupa Komisyonu'na ürettikleri bahçe tarım aksesuarının sunumunun yapıldığına işaret eden Bayraktar, ürünün Komisyon yetkilileri tarafından değerlendirildiğini ve düşük maliyetle üretilebilir duruma getirilerek tarımda kullanıma sunulmasıyla ilgili görüş birliğine varıldığını bildirdi.

Plastik malzemelerin kullanımının, insan sağlığı ve çevreye verdiği zararların en aza indirilebilmesi amacıyla tarımsal üreticilerin kabul edebileceği biyoplastik bir malzemenin üretilmesi amacıyla projeye ortak olduklarını belirten Bayraktar, projenin 30 Ekim 2015'te tamamlanmasının planlandığını ifade etti.

Gıda sektöründen otomotiv sanayine kadar plastikten elde edilen ürünlerin kullanımının giderek yaygınlaştığına dikkati çeken Bayraktar, maliyetinin düşük olması nedeniyle kullanılan plastik malzemelerin, özellikle de plastik şişelerin, insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Fındık kabuğunun doğada kolay çözülebildiğini ve çevre dostu olduğunu belirten Bayraktar, "Fındık kabuğundan da bu tür malzeme üretmek için girişimlerde bulunuyoruz. Bunu yapabilirsek, çevreyi korumanın yanı sıra çiftçimiz için önemli bir gelir kapısı daha açılmış olur" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA